AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ ASIAKIRJOJA, KUVIA, LINKKEJÄ YM.
...jotka eivät ole helposti löydettävissä valikoiden kautta.

Sivua täydennetään jatkuvasti...
A
ALEKSIS KIVI - ALBUMI tehtiin äidinkielen opetuksen yhteydessä lukiossa siten, että yhdessä ehtiin polkupyöräretki Väinö Kyrölän opastuksella Tuusulaan Aleksis Kiven kuolinmökille, sitten Palojoelle Kiven syntymäkodille ja paluu koululle. Tästä retkestä piti oppilaiden kirjoittaa kuvitettu aine sekä retkenä että Aleksis Kiven Seitsemää veljestä kuvailevana ja kaikki sidottiin yksiin kansiin albumiksi.

ASIANTUNTIJAPANKKI senioreilla on mahdollisuus tarjota opinto-ohjaajille apua oman ammattinsa perehdyttämiseen tai oman alansa sisältöjen kertomiseen, millaista on ollut toimia työssään... jne.

AVUSTUSTOIMINTAA
esiintyi monella tavalla Yhteiskoulun opettajien ja oppilaiden keskuudessa. Eräs luokka lähetti 1963 apua vaikeuksissa elävälle monilapsisellle perheelle Mälävaaraan . Yhteiskoululla / yläasteella oli Intiassa kummityttö P.Poonkuzhali. Sopimus kummitoiminnasta solmittiin 1991. Lukiolla on nyt kummipoika Anuwal Murmu Nepalissa.

E
ENSIMMÄISIÄ OPPILAITA kuulutettiin lehti-ilmoituksella 2.5.1928 koulun 1.luokalle.

H
HISTORIAA 1928-1938 = ensimmäisen 10v ajalta valottaa persoonallisella tavalla opettajien ja oppilaiden kertomuksista koottu 72 sivun kirjanen "KOULUMUISTOJA kymmenvuotistaipaleelta", jonka johdannon mukaan "...kirja pyrkii antamaan lukijalle muutamia kuvia koulun elämästä ja sen kasvattien harrastuksista ja edesottamuksista sekä kouluaikana että sen jälkeen. ... Toisena julkaisun tarkoituksena on koulumme stipendirahaston kartuttaminen..." Voit ladata mielenkiintoisen kirjan pdf-muodossa.
HISTORIAA 1928-1938 = kirjanen "Kappale Keski-Uudenmaan sivistyshistoriaa, Piirteitä Järvenpään Yhteiskoulun vaiheista ensimmäiseltä 10-vuotiskaudelta. Rehtori V.Raevuoren koulun juhlapäivänä 6/11.38 esittämä historiikki" ja tämäkin pdf-muodossa.

HISTORIAN VAIHEET Järvenpään Lukion kohdalla on tällä sivustolla vuosikertomusten ja juhlien sivuilla. 

HISTORIIKKI-KIRJA 25-v 1928-1953 on rehtori Vihtori Raevuoren laatima. Hän piti historiikin puheenvuoron Yhteiskoulun 25-vuotisjuhlassa. Siinä on realistisesti ja koskettavasti kerrottu lähes mahdottomalta tuntuvat vaiheet, joiden kautta Yhteiskoulu on kasvanut 25 vuotta. Kirjan sisällysluettelon voi katsoa etukäteen ennen koko kirjan lataamista. Historiikki-kirja 25-v 1928_1953.pdf-asiakirjana.

HISTORIIKKI-KIRJA 50-v 1928-1978 on rehtori Väinö Kyrölän laatima ja sen laajuus on 79 sivua. Sisällysluettelon voi katsoa etukäteen ennen koko kirjan lataamista pdf-muodossa. Kirja on painettu Lehtikarin Kirjapainossa samoin kuin lähes kaikki vuosikertomukset samalta ajalta.

HISTORIIKKI-ESITELMÄ Järvenpään Yhteiskoulu 1928 - 1990, Johanna Helenius 2 E / 1990.

HUVILUPAA RIKOTTIIN Lukion oppilaskunnan discon toiminnassa,kommentoi Tuusulanjärven Viikkouutiset 2.2.1988 ja poliisi tutki asiaa. Lopputuloksesta ei ole tietoa.

HUUMORIA oppilaiden ja opettajien tuottamana löytyy OPETTAJIEN LENTÄVIÄ SANONTOJA JA OPPILAIDEN METKUJA sivulta sekä Yhteiskoulun 50v historiikin sivuilta 50-53, joille on talletettu KAS KAS - lehden kootut vitsit. Katso myös sarjakuva erään luokan koulutiestä: SARJAKUVA 1 A /1980 - YLIOPPILAIKSI 1983. Eräässä luokassa harrastettiin inside-huumoria kiertävien pilakuvien muodossa.

J
JÄRKI - LEHTI on Lukion oppilaiden toimittama nettilehti.

JÄSENKIRJEET senioriyhdistyksen jäsenille löytyvät omalta koontisivultaan. Liity jäseneksi!

K
KAHVIKONSERTTI järjestettiin Vanhempainkerhon toimesta 1988 stipendirahaston hyväksi. Tuusulanjärven Viikkouutiset raportoi 2.2.1988.

KARONKKALAULUT kuuluivat 8.luokkalaisten perinteisiin ja niissä muistellaan rakkaita opettajia ja toisissa lauluissa olivat luokkatoverit kohteina!

KARTANOITTEN KATVEESSA on Väinö Kyrölän kokoama kirja Järvenpään kartanoista. Kirjan alkuosassa ss 1-64 on selvitys Järvenpään Kartanosta ja erityisesti Bjarne Westermarckista ja hänen pojastaan Nils Westermarckista. Kirjan loppuosassa ss 65-112 on selvitys Vanhankylän Kartanosta. Molemmat pdf-tiedostoina.

KASKUJA JÄRVENPÄÄSTÄ - kirjan kokosi Väinö Kyrölä.

KEVÄTTARINOITA oli nimeltään ehkä ensimmäinen vasta perustetun Yhteiskoulun oppilaiden v. 1930 keväällä kirjoittama painettu julkaisu ja seuraava numero ilmestyi 1932, löytyvät lehtien ja sarjojen koontisivulta.

KIELIVALINTA pitkän saksan ja englannin kielen lukijoiden kanssa hoidettiin rehtori Väinö Kyrölän toimesta kätevästi 1950-luvulla.

KIRJASTO haluttiin uuden Lukion sydämeksi. Katariina Lauronen ja Tommi Suvensaari kokosivat kirjaston vaiheet yksiin kansiin. 

KOKOUSTEN PÖYTÄKIRJAT TAI MUISTIOT löytyvät omalta koontisivultaan sekä juhlien, retkien, kokousten ym. tilaisuuksien koontisivulta aikajärjestyksessä.

KOULUJEN KAUPPALA Tämän vuosisadan Järvenpää - on kirja, joka julkaistiin selvittämään Järvenpään historiaa ja sen hetkistä nykypäivää sekä tuomaan tuloa Yhteiskoululle myyntituloilla. Kirjoituspalkkioita ei tietenkään maksettu kenellekään. 

KOTITALOUSOPETTAJAN muistelmat 1952 - 1985 eli 33 vuoden ajalta on luettavissa Maileena Raevuoren sivulta. Maileena Vestala kirjoitti Yhteiskoulusta ylioppilaaksi 1936.

L
LEHDET JA SARJAKUVAT, joita oppilaat itse toimittivat, löytyvät omalta koontisivultaan aikajärjestyksessä.

LEHTI-ILMOITUKSELLA 2.5.1928 rehtori Vihtori Raevuori kuulutti kouluun oppilaita ensimmäiselle luokalle.

LEHTI-ILMOITUKSELLA Maaseudun tulevaisuudessa 20.5.1937 etsittiin oppilaita Järvenpään Yhteiskouluun.

LEHTILEIKEKOKOELMAT, joita erityisesti Väinö Kyrölä piti vuosittain yhteen koottuna, on katsottavissa ja selattavissa lehtileikkeiden koontisivun kautta.

LEHTIKESKUSTELUA Lehtikeskustelua Westermarckista, Järvenpään yhteiskoulusta, lukiosta ym...

LUMA-PALKINTO luovutettiin 2012 Järvenpään Lukiolle luonnontieteiden, matematiikan, tietotekniikan ja teknologian opetuksesta.

LUOKKASORMUS saatiin, ostettiin 5.luokalla. Kuvassa 5 B 1955 luokan Ritva Laitisen / Pakarin vielä tallella oleva sormus.

M
MANALAN SANOMAT - lehden toimitti 1 A 1957 - 1958. Lehti sai nimensä siitä, että luokka sijaitsi koulun pohjakerroksessa (kellarikerroksessa). 

MITALEITA erilaisissa luokkien, koulujen, piirien, ym. kilpailuissa koululle on kertynyt kokoelma vuosikymmenten varrella.

MONNI - LEHTI ilmestyi sotavuosina ja lehdestä on löytynyt tähän mennessä viisi numeroa. Monni kuvasteli selvästi tuon ajan oppilaiden ja opettajien elämää.

MUOTOKUVAT OPETTAJISTA, JOHTOHENKILÖISTÄ lisää muotokuvien koontisivulla.

MÄKELÄN PERHEEN 8 lasta kävivät ylioppilaaksi Järvenpään Yhteiskoulusta. Isä Toivo Mäkelä toimi 10 vuotta (1962-1972) Yhteiskoulun Vanhempainneuvostossa, johon jäsenet valittiin kauppalanvaltuustossa ja v. 1967 lähtien kaupunginvaltuustossa.

N
NATURAN HEVOSKERHO toimi vilkkaasti Yhteiskoulussa lehtori Riitta Niemelän johdolla.

NOVA oli Yhteiskoulun ja Lukion yhteinen tähtitieteen kerho, josta syntyi 10 vuoden aikana (1979-1989) tähtitieteellinen yhdistys Keski-Uudenmaan Altair ry.

NÄYTELMÄ- JA KIRJALLISUUSKERHO kokoontui Väinö Kyrölän johdolla ainakin vuosina 1963-1965, josta on tallessa kokousmuistioita.

NÄYTELMÄT liittyivät läheisesti koulun juhliin.

OPETTAJIEN JA HENKILÖKUNNAN LUETTELO JÄRVENPÄÄN LUKIOSTA on koottu vuosilta 1976 - 2010 pdf-versiona. Sen linkki on henkilöstöluettelosivun alussa.

O
OPETTAJIEN JA HENKILÖKUNNAN LUETTELO JÄRVENPÄÄN YHTEISKOULUSTA JA LUKIOSTA on koottuna vuodesta 1928 lähtien. Sen linkit ovat opettajien ja henkilökunnan ryhmäkuvasivun alussa.

OPETTAJIEN KOKOUKSISTA
pidettiin pöytäkirjaa. Jotkut kirjoitettiin pikakirjoituksella ja toiset kurrentilla = tavallisella kirjoituksella.

OPETTAJIEN LENTÄVIÄ SANONTOJA JA OPPILAIDEN METKUJA on kerätty yhteen. Lisäksi kunkin opettajan sanonnat löytyvät hänen omalta sivultaan. 

P
PARTIOLIPPUKUNTA
Partio-Sissit toimi Yhteiskoulun yhteydessä ja monet vuodet Veijo Kokkonen toimi sen johtajana.

PENKKARILAULUT löytyvät saman linkin takaa kuin K-kirjaimen kohdalla KARONKKALAULUT.

PIA- MARIA NIEMI toimi seppeleensitojattarena Helsingin yliopiston filosofisen tiedekunnan promootiossa 24.-26.5.2007. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Järvenpään Lukiosta 2006.

PIKAKIRJOITUS oli pakollisena oppiaineena Järvenpään Yhteiskoulussa. Sen vuoksi on aiheellista koota pikakirjoitukseen liittyvät asiat yhdelle linkkisivulle, josta lähteä tutustumaan sekä pikakirjoitukseen että rehtori Raevuoreen ja hänen elämäntyöhönsä pikakirjoituksen parissa.

PRO PATRIA - SIVUSTOLLA löytyvät tiedot, kuvat, artikkelit Järvenpään Yhteiskoulun 36 sankarivainaja-oppilaasta, joiden joukossa on yksi nainen.

PÄIVÄKIRJAT, joita oppilaat itse kirjoittivat luokan tapahtumista, olivat hyvin suosittuja. Niiden kirjoitusvuoro kiersi oppilaalta toiselle ja niitä luettiin viikottain yleensä äidinkielen tunneilla. 

R
RAITTIUSSEURA JYRÄ oli suosittu harrastus oppilaille yhdessä opettajien kanssa. Jyrän sivulta voit ladata katseltavaksi 49 kunniakirjan pdf-tiedoston urheilusta, kulttuurikilpailuista ym.

S
SANKARIVAINAJIA- SIVUSTOLTA löytyvät tiedot, kuvat, artikkelit Järvenpään Yhteiskoulun 36 sankarivainaja-oppilaasta, joiden joukossa on yksi nainen.

SARJAKUVA 1 A /1980 - YLIOPPILAIKSI 1983 kertoo havainnollisesti yhden lukioluokan ylioppilastaipaleesta. Sarjakuvan on piirtänyt Olli Arvola.  Kaikki oppilaiden toimittamat lehdet ja sarjakuvat löytyvät SARJAKUVIEN KOONTISIVULTA.

SENIORIYHDISTYKSEN - VANHA 1960-luvulla - ensimmäisiä pöytäkirjoja, toimintakertomus ym. aineistoa on luettavissa kokousten koontisivun kautta.  

SEPPELEENSITOJATAR Helsingin yliopiston filosofisen tiedekunnan promootiossa 24.-26.5.2007 oli Järvenpään Lukion vuoden 2006 ylioppilas Pia-Maria Niemi.

SEURAPIIRIPALSA eli Hermanni-Fan klubin lehti liittyi koulun näytelmätoimintaan piirtäjänsä Pekun alias Pekka Saranpään toimesta.

SIBELIUS-stipendirahasto ja säveltäjämestarin tai rouva Sibeliuksen tervehdyksiä ja yhteyksistä Yhteiskouluun.

SIVUKARTTA
helpottaa tiedon hakemista yhdistyksen sivustolta.

SOTAAN ja sen alkamiseen liittyviä kuvia seniorisivustolla.

SOTAORPOKUMMITOIMINTA oli yksi tapa, jolla Yhteiskoulun opettajakunta halusi auttaa sodasta kärsiviä perheitä ja lapsia. Kummipoika oli Antti Salmela Mynämäeltä. Kirjeenvaihtoa ja kortteja vuosilta 1940-1951, jolloin Antti pääsi ylioppilaaksi. 

SOTASAIRAALA toimi Yhteiskoululla 1941 vanhassa juhlasalissa.

STANDAARI valmistui senioriyhdistykselle 2010 ja hallitus luovuttaa niitä yhdistyksen toimintaa merkittävästi tukeneille henkilöille.

T
TALVI - JATKOSODAN kuvia koulun näkökulmasta.

TEINIKUNTA , aluksi nimeltään TOVERIKUNTA, toimi koulussa aktiivisesti. Siitä on maininnat lähes jokaisessa vuosikertomuksessa.

TUTORTOIMINTA alkoi vuonna 1994 Järvenpään Yhteiskoulussa ja lukiossa. Se palkittiin vuonna 2000 kaupungin laatutekopalkinnolla ja toimintaa käynnisti ja ohjasi lehtori Seija Aarto.

U
URHEILU ja liikunta ovat aina olleet tärkeä osa Järvenpään Yhteiskoulun ja Lukion toimintaa. Urheilun sivulle on kerätty kuvia ja linkkejä urheiluun ja liikuntaan liittyviin asioihin. Jokaisessa vuosikertomuksessa on osuus, jossa käsitellään urheilutoimintaa, kirjataan voimassa olevat ennätykset eri lajeissa, voitot koulujen välisissä kilpailuissa jne.

V  W
VANHEMPAINKERHO järjesti kahvikonsertin 1988 stipendirahaston hyväksi. Tuusulanjärven Viikkouutiset raportoi 2.2.1988.

VIERAILUISTA, joita koululle tehtiin niin ulkomaisten retkikuntien kuin pääministerien tai presidentinkin taholta oli usein ja niiden sivuille pääsee vierailujen koontisivun kautta.

VIERASKIRJA, jonka Yhteiskoulu sai 25-v juhlassaan onnitteluna naapurista "Invaliidien Ammattihuoltolaitokselta", on nyt pdf-tiedostona.

VIHKIMIS- JA VUOSIJUHLAT on koottu yhdelle sivulle. Samat linkit löytyvät myös juhlien, retkien ym. tilaisuuksien sivulta

WESTERMARCK BJARNE vaikutti monessa asiassa Järvenpäässä. Hän lahjoitti Yhteiskoululle tontin ja ensimmäisen koulurakennuksen, Nahkalinnan.

VUOSIKOKOUSTEN KOONTISIVULLA on koottuna vuosi- ym. kokoukset jo vuodelta 1960 lähtien.

Y
YHTENÄISKOULUJA on ruvennut syntymään entisen ala-asteen ja yläasteen yhdistävänä.

YHTEISKOULUN viimeisin MUUTOS YHTENÄISKOULUKSI.

YSTÄVYYSSUHTEITA Lukiolla on vanhastaan Ruotsiin Täbyn kouluihin sekä Venäjälle Volhovin kouluihin. EU:n Sokrates Lingua-E projektin osana on luotu oppilasvaihto Italiaan Sardiniaan.  Saksan-projekti on yhteistyössä Buchholzissa Albert Einsteinin Gymnasium - kouluun Berliinin lähellä. Uusin yhteys on Kiinaan Shenzenin Middle Schoolin kanssa. Japaniin Tokioon tehtiin yhteistyövierailu kolmeen kouluun vierailu v. 2010.  Afrikkaan Mosambikiin toimitettiin pulpetteja. Viroon on pidetty yhteyttä Puurmanin kouluun. Viimeisin ystävyysmatka suuntautui Turkkiin Adanaan Yüregir Anadolu Lises'in koululle. Vierailu on osa EU:n kasvatuksen ja kulttuurin elämänikäisen oppimisen Comenius-ohjelmaa.

Jos jokin linkki ei aukene, niin ilmita webmasterille jaakko.harjuvaara@gmail.com tai seija.aarto(at)gmail.com

PALUU SENIORIYHDISTYKSEN ETUSIVULLE