VIHTORI RAEVUORI

vuoteen 1901 asti Viktor Hagelberg

rehtorina ja opettajana vuosina 1928 - 1953
vielä tuntiopettajana sen jälkeen vuoteen 1964 asti

(sivun aineistoa täydennetään...)

* * *

Vihtori Raevuori
Yhteiskoulun ensimmäisten oppilaiden luokkakuvasta
1 lk 1928 - 1929



VIHTORI RAEVUOREN
curriculum vitae
24 vuotiaaksi asti  = vv 1883 - 1911.

- Lapsuus ja kouluvuodet
- Sukunimen muutos
- Opinnot yliopistossa ja opettajantutkinto Sortavalan seminaarissa
- Pikakirjoittajaksi valtiopäiville
- Opiskelijaelämää epävakaisina aikoina
- Perheen perustaminen
- Filosofian kandidaatin tutkinto

* * *
pdf-tiedosto
klikkaa
PDF-TIEDOSTO

Tässä curriculum vitae
katsauksessa on kuvattu Vihtori Raevuoren lapsuuden sekä koulu- ja opiskeluaikojen kulkua. Kuvattuihin vuosiin sisältyvät ne kokemukset ja tiedot, joiden perusteella ja joita kartuttaen hän teki merkittävän elämäntyönsä...




* * *



Todistus opiskeluoikeudesta Keisarillisessa Yliopistossa Helsingissä - Hämäläisessä osakunnassa.

klikkaa viereistä kuvaa....

Matrikkelitietoja Vihtori Raevuoresta
- html-sivu

* * *



- Eräs seniori on kääntänyt Pikakirjoituslehti 4/1958 - numerosta artikkelin, jossa Järvenpään Yhteiskoulun ensimmäinen rehtori ja pikakirjoituksen opettaja kertoo pikakirjoituksen merkityksestä elämässään.
* * *
- Eräs oppilas muisteli pikakirjoituksesta saamaansa stipendiä: "Neljännellä luokalla pikakirjoitus oli pakollista, eikä kiinnostanut minua lainkaan. Numerot olivat sitä mukaa, mutta Viki ei hellittänyt. Huonosti menestyneet hän pakotti tukiopetukseen aamulla klo 7 siihen luokkaan, joka oli juhlasalin yläpuolella. Jotenkin sitten jäin koukkuun niihin aamutunteihin, ja jatkoin siellä käymistä vielä seuraavallakin luokalla, jolloin sain jatkuvasti jo kymppejä. Osallistuimme joihinkin testeihin tai kilpailuihin – pikakirjoittajayhdistys kai järjesti – ja sain pikakirjoittajan sinisen rintamerkin. Viki tilasi minulle vuodeksi pikakirjoittajalehden (pikakirjoituksella koko julkaisu!)."

* * *


22.2.1947 penkkariluokan seinältä

Raevuoren kirjoitukset ovat osa Suomen pikakirjoituksen historiaa ja tietysti myös Järvenpään Yhteiskoulun historiaa ainakin sikäli kuin niissä käsitellään pikakirjoituksen opettamista ja oppimista. Koulumme erottuu Suomen ainoana oppikouluna, jossa pikakirjoitus oli pakollisena oppiaineena.


Vihtori Raevuoren kirjoittamat 2 artikkelia

Pikakirjoituslehti 1952/5 ja 6:
20 vuotta pakollista pikakirjoituksen opetusta Järvenpään yhteiskoulussa
(pdf -tiedosto)


Luettelo Vihtori Raevuoren pikakirjoitusta koskevista lehtiartikkeleista ja kirjoista... (html-sivu)
REHTORI RAEVUOREN PUHE koulun 25-v juhlassa 1928-1953 html-sivu

- puheen pdf-versio


* * *

Vihtori Raevuori Vihtori Raevuori koulun pihalla

OPPILAIDEN KERÄÄMIÄ OPETTAJIEN "LENTÄVIÄ SANONTOJA JA OPPILAIDEN METKUJA":

- Elettiin syksyä 1951 tai 1952. Vihtori R. oli jututtanut koulun vahtimestari Harald Tuomea ja kysynyt, voisiko hänen poikansa Reijo tulla jonkun kaverinsa kanssa auttelemaan puutarhan syystöissä. Reijo tuli sitten kysymään minua mukaansa Vikin tontille, ja yhdessä menimme sinne. Työt olivat pudonneiden omenoiden keräilyä, lehtien haravoimista sekä joitain toimia kompostin kanssa. Kun sitten muutama tunti oli ahkeroitu, Viki ilmestyi rapuille huutelemaan "Pojat, hoi!".
Paikalle tultuamme hän sanoi, että on tullut litviikin aika. Tietävätkö pojat, mikä litviiki on. Emme tienneet. ( Ilmeisesti se on hämäläismurretta ja ruotsista peräisin: "likvid" = maksu, suoritus, tili; vrt. "likviditet" = maksukyky ). Hän jatkoi, että oli ajatellut antaa korvaukseksi työstämme 5 tuntia yksityisopetusta pikakirjoituksessa. Kun emme olleet Reijon kanssa kovin innokkaita pikakirjoituksen harrastajia, niin meiltä "unohtui" periä tämä suoritus.

- Raevuori halusi viljellä perunoita huusin  = Neliapila takana. Hän käsitteli syksyllä maan Fekabit-torjunta-aineella, joka oli kurkkusuolaa eli kaliumkloraattia. Keväällä laitettiin perunat maahan ja syksyllä Raevuori totesi, että ” ei ole rikkaruohoja eikä perunaakaan”. Kokeilu jäi ainoaksi.

- Pentti Lahdenperä meni taululle. Sillä välin Elna Hilli laittoi märän sienen Pentin tuolille. Kiroilu oli melkoista, kun Pentti istui märän sienen päälle ja vesi lensi kaikkialle. Raevuori hermostui ja sanoi :”Älkää viitsikö aikuiset ihmiset.”

- Viki oli vanhemmiten arka siitä, että hänen kuulonsa huononi, eikä hän pitänyt kuuloaan koskevista huomautuksista. Me oppilaat tietysti hyödynsimme tätä piirrettä seuraavasti:
1. Laitoimme pikakirjoitustunnin loppupuolella herätyskellon soimaan pulpettiin, jolloin Viki totesi: "Jaaha, tunti on siis päättynyt lähtekää välitunnille!" 
2. Toinen tapa oli, että aloimme äänekkäästi mutista toisillemme tunnin loppupuolella: "Kello on soinut, kello on jo soinut!". Viki kuuli vähitellen tuon ja harmistuneena tokaisi: "Kyllähän minä olen sen kuullut, lähtekää nyt sitten välitunnille!" Eikä meitä tarvinnut kahta kertaa kehottaa.

- Raevuoren sanonta: ” Täällä sitä istutaan käsi poskella eikä tiedetä mitään”. Aamuhartaudessa Raevuori ilmoitti myös moitteet käyttäen paria sanontaa:” Ajatelkaa jos kaikki tekisivät samoin” ja ”Mikä ei ole sallittu kaikille, ei ole sallittu yhdellekään”.

- Vihtori Raevuori oli koulun seinässä huomannut pienen kuopan, joka oli kaivettu jollakin terävällä esineellä. Seuraavana aamuna osuudessaan ennen aamuhartautta Viki kertoi havainnostaan ja jyrisi:"Kaivakaa, kaivakaa! Kyllä te tämän koulun vielä nurin saatte!"

Eräs oppilas lähetti Vihtorille 65v-onnittelurunon:

onnitteluruno
onnitteluruno
klikkaa PDF-TIEDOSTO

* * *
Vihtori Raevuoren
75-v juhlien kuvasivulle

* * *

Vihtorin 80-v juhlien yhteydessä oli kansalaiskeräys. Vihtori lähetti kiitokset kaikille häntä muistaneille:

Kiitoskortti 80v juhlista

* * *

Vilhtori Raevuori
* * *


Yhteiskoulun vuosikertomuksessa 1965-1966 sivulla 6 oli kerrottu johtokunnan pitkäaikaisen puheenjohtajan ja uskonnonopettajan, rovasti Väinö Mutrun kuolemasta. Samalla sivulla jatkui muistokirjoitus rehtori Vihtori Raevuoren kuolemasta: 

Vuosikertomus 1965-1966 sivu 6
Vuosikertomus 1965-1966 sivu 7
Vuosikertomus 1965-1966 sivu 8
Yhteiskoulun vuosikertomus 1965-1966 ss 6-8

* * *

LEHTILEIKKEITÄ VIHTORI RAEVUOREN HAUTAJAISISTA lehtileikekokoelma 1966

* * *

Raevuoren muotokuva

Taulun on maalannut taiteilija Laura Järnefelt ja 1960-luvun senioriyhdistys keräsi rahat opettajien muotokuviin.


* * *




Väinö Kyrölän kirjoittama artikkeli "Kulttuurihahmojamme" rehtori Vihtori Raevuoresta Järvenpää-seuran Arina-julkaisussa 1982
 
pdf-tiedosto
Väinö Kyrölän kirjoittama aamuhartauspuhe Vihtori Raevuoresta hänen syntymänsä 100v-juhlavuonna 1986
 
pdf-tiedosto


* * *

Yhteiskoulun 80v juhlapäivänä 11.10.2008 laskettiin kukat Vihtori Raevuoren haudalle koulun juhlavuoden
ja Raevuoren 125-syntymävuoden merkeissä:

Kukkatervehdys 125 v syntymästä

Airueet Eveliina Karjalainen 9EF ja Niko Kaunisto 9DE.

* * *

Kukkatervehdys 125 v syntymästä



Lisää kuvia käynneistä Vihtori ja Hilja Raevuoren haudalla.

* * *
Hilja Raevuoren henkilösivulle

* * *

Pikakirjoituksen koontisivulle

Paluu henkilökunnan ja opettajien henkilösivuille

Paluu opettajien ja henkilökunnan ryhmäkuvien sivulle


PALUU SENIORIYHDISTYKSEN ETUSIVULLE