OPETTAJIEN "LENTÄVIÄ SANONTOJA" 
JA
OPPILAIDEN METKUJA


OPETTAJA
PUHUU
OPPILAAN kuvaus opettajista.

HEVI SEIJA
Seija Aarto
uskonto, filosofia, elämänkatsomustieto
"Mene laiska muurahaisen tykö ja opi!" Jos tämän kirjoitti koevastaukseensa, sai siitä aina heti yhden pisteen.

USSA
Eva Backman
uskonto, kirkkohistoria
- Kun Terttu Nymanista tuli Miss Suomi, Backman totesi:” En olisi uskonut, että Terttu ryhtyy apinaksi.”

- (katsoo tenttilistaa) Mä en ymmärrä tätä rehtorin korkeampaa matematiikkaa.

- Ussa kuuli, että erään luokan tytöt olivat pyytäneet voimistelun opettajaa opettamaan valssin askelia. Seuraavana aamuna hän jyrisi aamuhartaudessa tästä asiasta ja sanoi tytöille, että "kansilasti kaataa laivan..."

- 50-luvulla tulivat muotiin naisten kudotut kokopuvut nk. 'sukkapuvut', jotka olivat hyvin vartalonmyötäisiä. Ussakin hankki heti tällaisen puvun ja sitten tuli 5. luokkalaisten luokkaan ajamaan oppilaita välitunnille luokasta. Nähtyään siellä isoimpia poikia, Ussa purjehti sisään ja tokaisi: "Onkos täällä komeita miehiä?"

-  Perimätieto kertoo, että Ussa oli nuoruudessaan erittäin kova tanssimaan saksanpolkkaa.

- Elämäni pelottavin auktoriteetti on ollut uskonnon lehtori Eva Backman. Tämän pyhää tulta suitsevan moraaliopin korkeimman papittaren katse ja koko olemus olivat läpitunkevia ja sisälmykset nurin kääntäviä - varsinkin, jos hänen tarkka vaistonsa huomasi jossakin sukupuolisuuden ja erotiikan umpulle puhkeamista....Kauhun puistatuksia herättää vieläkin se kohtaus, kun lehtori Backman yllätti tytön meikkaamasta ja lukemasta läksyjä koulun WC:stä! Molemmat asiat olivat ankarasti kiellettyjä! "Katso syntistä naamaasi! Ja luuletko sinä, että järkesi täällä hajussa kasvaa?"

- Opettajatoveri muisti Eva Backmanin erinomaisista päivänavauksista 1950-luvulla. Samoin hän muisti, että Ussan mielestä tytöt eivät saaneet pitää pitkiä housuja hameen sijasta.

- Jos jollakulla oli purukumia, Ussa pyysi tuomaan purukumin hänelle. Sitten hän pläjäytti purukumin tuon opiskelijan päähän.

- Kun Yhteiskoululle tuli keväällä 1959 Åke Blomqvistin tanssikurssi, Ussa ilmoitti, että tanssikurssia ja rippikoulua ei voi sitten käydä samana keväänä. - Ussa piti kevätkaudella koulupäivien jälkeen rippikoulua.  -
Osa rippikouluun menijöistä päätti mennä kesällä yhdistysten aloittamille rippikoululeireille. Kaksi ilmottautui ja kävi rippikoulua, mutta siitä huolimatta osallistui myös Åke Blomqvistin tanssikurssi. Kun Ussa sai tämän tietoonsa ja totesi, että hänen kieltoaan ei ole noudatettu, hän rankaisi tottelemattomuudesta alentamalla näiden oppilaiden käytösnumeron kevättodistukseen.

AXA, PLÄTTÄ
Axa Berglind
saksan kieli
- Axa  Berglind oli saanut vihin, että abiturientit olivat menossa lauantaina tentin jälkeen Seurojentalolle tanssimaan. Tentti oli alkanut klo 17 ja sen piti päättyä hyvissä ajoin, mutta vain jatkui. Oppilaat ehdottivat, että tentti päätettäisiin klo 21 tienoissa ja jatkettaisiin seuraavana päivänä. Axa ei suostunut siihen, vaan tahallaan piti tenttiä klo 23 asti.

- Oppilaat keksivät seuraavan kuvauksen Axasta: "Mahtuu pöydän alle seisomaan, mutta ei makaamaan!"

- Eräs oppilas päätti tehdä sen tavanomaisen jekun opettajalle eli laittoi ennen tunnin alkua nastoja opettajan tuolille. Välitunti päättyi. Plättä tuli luokkaan. Oppilasta alkoi pelottaa, että mitä tapahtuu kun Plättä istuu nastojen päälle. Niinpä oppilas huudahti luokan takaa: "Maisteri, älkää istuko siihen tuolille, siellä on nastoja!"
Plättä vilkaisi huutajaan ja tokaisi painokkaasti "en minä sinua usko", ja istui opettajantuolille!

UULE
Ole Hellen
matematiikka, fysiikka,
kemia
- Ole Hellen seisoi kokeita valvoessaan pöydällä, ajoi partaansa luokassa ja kertoi mukavia juttuja tyttöystävistään. Hän myös sanoi: "Kaksi vuotta on maksimi yhdessä koulussa." Niinhän asia taisi ollakin.

- Ole Hellen oli varmaankin värikkyydessään koulumme opettajien kärkipäätä:
Ole asusteli Helsingissä, josta hän aamuisin päristeli vanhalla Ifa F8 autollaan koululle monasti niin myöhässä, että joutui aloittamaan päivänsä parranajolla luokassa, koska ei ollut ehtinyt kotona tätä tehdä. Ifan hän yleensä jätti, ei parkkipaikalle, vaan koulun seinustalle pihalle lähelle ulko-ovea päästäkseen nopeammin tunnille.
Erään kerran pojat olivat välitunnilla vahingossa nojailleet Olen Ifan pahvikuoreen, johon oli tietenkin tullut nyrkin mentävä reikä.
Yhtenä asianosaisena Mäkelän Timppa sitten korjautti reiän perheensä autokorjaamolla, joten siltäosin asia tuli kuntoon. Olella riitti kuitenkin tapauksesta tunneille pitkäksi aikaa saarnaamisen aihetta.

- Ifalla oli tietty maine autojen joukossa. Kerran pojat kirjoittivat kaksimielisen tekstin pölyiseen lokasuojaan: "Olen auto!" ;)

Olella oli kokeissa persoonallinen arvosteluasteikko:  4 - 11. Tuo yli kympin menevä osuus oli "hyvän miehen/naisen" lisää, jota jaettiin sitten kait osittain naamankin perusteella.

- Tunnilla alkaessaan ajaa partaa, hän laittoi jonkun vartioimaan luokan oven ulkopuolelle, koska hän pelkäsi Liikkuvaa Miina LK:ta ( Ilta Kokkonen). Vartijan hän ohjeisti:" Jos LK tulee, niin sano, että ajoin sinut ulos luokasta."

NAAKKA
Kerttu Ignatius
ruotsi
- Eräs oppilas sai  yllätyksekseen ehdot ruotsissa.Hän luki kesän ja meni sitten Naakan kotiin tenttimään. Siellä kovaäänisen lasten melskeen keskellä hän kirjoitti kokeen. Naakka tuli katsomaan koetta ja vilkaistuaan paperia tokaisi, että mitä pidit minun pienestä jekusta! Oppilas hölmistyi. Hän sai laudaturin ruotsista yo-kirjoituksissa.

- Naakka muisti jatkuvasti kertoa opiskelijoille, että hän oli vuonna 1918 helmikuussa vastaanottamassa jääkäreitä Vaasassa, josta oli kotoisin.

EPLA
Ester Kokkonen historia
-    Pääasia elämässä on tämä aikominen.
 
-    Tämä petolinnuista, jatkoa seuraa ensiviikon ohjelmassa!

-    Minua ei politiikasta ainakaan saada käpälälautaan ja vaikka saataiskin niin ei siitä suurta vahinkoa enää ole.

-    Muistakaa tämä opettajasta! Mitä hän opettaa, sitä hän myös kysyy!

-    Anteeks kun tallasin innoissani, enhän vaan tallannut liikavarpaille vai onko sinulla liikavarpaita.

-    Mihin vakaumuksellinen raittiustyö vetoaa ihmisessä? Oppilas: Ihmisen herkimpiin tunteisiin.

-    ... ja Germaniassa oli jollllailllla höllllä hallllitus!

- Kerran mentiin retkelle Turkuun. Veijo Kokkonen oli varannut bussin , jossa oli yksi paikka liian vähän. Joku ehdotti  Veijolle, että ota sinä tuo Esteri syliin ja niin Veijo teki. Joskus Esteri kysyi Veijolta, että muistatko, milloin olet pitänyt minua ensimmäisen kerran sylissäsi? Veijo ei muistanut.

- Esteri Kokkonen tentissä istui keinutuolissa, kutoi sukkaa ja kyseli.

KEUSSU
Ilta Kokkonen
kemia, fysiikka
- Lasta pitää aina kuunnella, siitä voi tulla vaikka diktaattori ja joutuu vanhoilla päivillään keskitysleiriin, jos on huonosti kohdellut!

- Meillä ei ole tänään korkeamman matematiikan kerhoa. Minä olin voimistelunopettajan kanssa politiikasta eri mieltä ja hän kosti eikä antanut tuntia.

- Tupakointi oli ongelmana jo tuolloin. Pojat kävivät pannuhuoneessa tupakalla. Kerran Keussu kulki Jussilan ohi tunnilla ja totesi, että ”Jussila on kävellyt taas tupakkavaunun läpi junassa tullessaan kouluun Hyvinkäältä.( Iltaa pidettiin lempeänä).

-  Ilta Kokkkonen alias Keussu kulki yliopistolle Hietalahden sataman ohi ja katseli laivojen kangastuksia veden rajasta.

- Erkki Ellä (matematiikka) opetti selkä luokkaan päin ja joskus sivuttain.  Oppilaat hyppivät aina kun Ellän silmä vältti vuoron perää ulos ikkunasta .Lopulta piti tunti lopettaa, koska ei ollut enää oppilaita luokassa. Ellä oli Keussun sijainen. Kun Keussu tuli takaisin hän opettaessaan usein sanoi:” Suora el eikä ellä.”

- Lenkku hakkaa lihakirveellä ja Keussu pistää floretilla!

VÄKÄ
Heino Kokkonen matematiikka
- Eihän voitto ole tärkeintä, vaan reilu peli ja reilusti väärin vaan!

VEKKELI
Veijo Kokkonen
poikien liikunta
- Kerran mentiin retkelle Turkuun.Veijo Kokkonen oli varannut bussin , jossa oli yksi paikka liian vähän. Joku ehdotti  Veijolle, että ota sinä tuo Esteri syliin ja niin Veijo teki. Joskus Esteri kysyi Veijolta, että muistatko, milloin olet pitänyt minua ensimmäisen kerran sylissäsi? Veijo ei muistanut.

SIMPPU
Erkki Kolehmainen biologia, maantiede
-    Lukekaa lukuaineita, jos tunnette itsenne heikoiksi saksassa tai ruotsissa, ne kompensoivat kuitenkin.

-    Kehnäsieni on aivan ä –ä- sienen näköinen.

-    Minulla on valtava paitapyykki ja aina kainalot märkinä. Aivotyö on nähkääs niin suuri, että se hikoiluttaa ....

-    Puhetta mutaatioista mm. albiinoista. Oppilas: Maanantaisin syntyy paljon punasilmäisiä.

- Erkki Kolehmaisella alias Simpulla oli tapana tunnilla miettiä ja tuijottaa yhteen paikkaan. Perinnöllisyystieteen tunnilla tuijotus jatkui.Ulla Mörttinen veteli vetoketjua edestakaisin, kun luuli että Simppu ei huomannut eikä kuullut. Yhtäkkiä kuului:”Mörttinen älä vetele.”

- Kun 3B luokka vuonna 1953 oli luontoretkellä Haarajoella. Simppu halusi päästä joen toiselle puolelle ja vesi oli melko korkealla. Silloin Simppu riisui päällyshousut ja kahlasi kalsarisillaan joen ylitse.

-    Maanviljelyskodeista oleville oppilaille Simppu usein huomautti, että "sinäkin olet maanviljelijän tytär/poika, etkä tiedä mitään maanviljelyksestä!"

REXI
Väinö Kyrölä suomenkieli
-    Mä säveltelin kans' mut kesti 3 vuotta, ennenku mä käsitin, etten mä osaa säveltää...

-    Rehtori Eksymä kulki harhaan Jyrävällä.

- "Olimme odottaneet koko kouluajan, että pääsemme abeiksi ja saamme penkinpainajaispäivänä sekoittaa koko koulun, toistenkin luokat ym., mitä olimme nähneet penkkaripäivinä tapahtuvan.
Meidän vuoromme tuli ja ennen penkkaripäivää Väpe kuulutti kovaäänisten kautta, että 'tästä lähtien penkinpainajaispäivän käytäntö muuttuu niin, että abit saavat sekoittaa tai koristella vain oman luokkansa, mutta ei mitään muita tiloja koulurakennuksessa!'
Meitä suututti tavattomasti, koska nyt se hauskuus kiellettiin juuri kuin meidän vuoromme olisi ollut. Emme nielleet tätä määräystä ilman pientä vastarintaa:
Kiinnitimme penkkareita edeltävänä iltana suuren plakaatin reksin kanslian oven päälle aivan katonrajaan, niin ettei sitä saa ilman pitkiä tikkaita poistettua. Plakaatissa luki:" Huippuunsa kehitetty järjestelmällisyys kuvastaa henkistä köyhyyttä!"
Opettajan huoneen yläpuolelle katonrajaan kiinnitimme plakaatin, jossa oli vanha kreikkalainen viisaus: "Ihmiset ovat kuin viinit. Huonot käyvät vanhetessaan happamiksi ja hyvät paremmiksi!"
Seurasimme aivan muina miehinä penkkaripäivänä, mitä tapahtui, kun Väpe tuli kouluun. - Hän huomasi nämä plakaatit, meni aivan punaiseksi kasvoiltaan ja lähti salamannopeasti etsimään vahtimestari Ingoa, jotta tämä noutaisi suuret tikkaat ja ottaisi plakaatit alas seinältä. Siihen kului kuitenkin niin paljon aikaa, että lähes kaikki kouluun tulleet oppilaat - ja opettajat - ehtivät lukea plakaattimme.
Väpe suuttui jekustamme niin, ettei tullut edes penkkaripäivän opettajien ja oppilaiden yhteiselle kahville.

- 1954 syksyllä rehtori jakoi ekaluokkalaiset A-luokkaan (pitkä kieli saksa) ja B-luokkaan (englanti) seuraavalla systeemillä:
Ekaluokkalaiset tulivat kaikki juhlasaliin. Rehtori antoi ohjeen, että A-luokalle haluavat asettuvat ensimmäiseen jonoon ja B-luokalle haluavat vierekkäiseen jonoon. A-luokan jono oli kovin lyhyt ja B-luokan jono erittäin pitkä. Rehtori pyysi vielä oppilaita miettimään siirtymistään, koska luokkien pitää olla suunnilleen yhtä suuria. Mitään ei tapahtunut.
Silloin rehtori meni sinne B-luokan pitkän jonon hännille ja alkoi siirtää oppilaita A-luokan jonoon systeemillä: "Sinä siirryt ja sinä siirryt jne..." Silloin eräs tyttö alkoi itkeä. Rehtori kysyi, että mikäs nyt hätänä. Tyttö selitti itkunsa keskeltä, ettei hän voi siirtyä, koska hänen isosiskollaan on jo englannin oppikirjat eikä heillä ole varaa ostaa hänelle toisia saksan oppikirjoja (tuohon aikaan oppilaat ostivat itse oppikirjat kirjakaupasta). Rehtori mietti ja antoi tytölle luvan siirtyä takaisin englannin lukijoiden luokan jonoon.
Näin siirrot jatkuivat ja suoritettiin vapaaehtoinen ryhmä- ja kielivalinta niin, että vähitellen jonot olivat yhtä pitkät.

Eräs oppilas kertoi tapaukset rehtori Väinö Kyrölästä ja 4B:n (1951-1952) ja 5B:n (1952-1953) oppilaasta Reijo Tuomesta (vahtimestarin poika, jonka koti oli Nahkalinnassa ennen uutta rakennusta koulun vieressä):
Oli äidinkielentunti 4B luokalla, joka oli silloin Nahkalinnan toisessa kerroksessa, jossa kerroksessa myös Tuomen perhe asui.
- Reijo Tuomi oli unohtanut kirjansa kotiin. Siitä sai tavallisesti 'huomautuksen' (ja kolmesta huomautuksesta tuli muistutus). Kun Reijo ilmoitti asiasta 'Väiskille', rehtori hymyili ja näytti vain käsiliikkeellä reittiä eli 'hae se seinän takaa'.
- Reijo Tuomelle sattui samanlainen unohdus 5B -luokalla, jolloin luokka oli päärakennuksessa. Kun Reijo huolettomasti kertoi unohduksestaan, kaivoi 'Väiski' leveästi hymyillen povitaskustaan muistikirjansa ja merkitsi sinne Reijolle huomautuksen.
- Siihen aikaan muistettiin pienetkin episodit vuodesta toiseen...

Hely Leinonen
suomenkieli
- Ylioppilas vuosimallia 1986 muisteli Hely Leinosta ja sanoi ikuisesti muistavansa Helyn opin nykypäiväisestä tosiasiasta. Sanonta kuului: "Tänäinen tosio."
Väne
VÄNE, KUTRI
Väinö Leinonen
historia, yhteiskuntaoppi
- Ylioppilas vuosimallia 1986 muisteli Väinö Leinosta lämmöllä. Väinö monisteli paljon, mutta monisteet palvelivat hyvin tunnilla käsiteltävää aihetta. Monistelu toi hänelle lisänimen "Mr. Xerox"

- Väneen ihastuneet oppilaat lauloivat Ateenalaisten laulua: "...kun hällä vielä kutrissa tuoksuavat nuorteat kukkaset on..."

LENKKU
Iiri Levantin
saksankieli
- Halolla päähän ja kuivumaan, mitäs sinäkin täällä koulussa istut?

-  On hyvä, että teillä on tällainen diivailutunti, jolloin ei tarvitse kuin kohautella olkapäitä, mutta sitten voi käydä niin kuin entisen pojan .....

-  On laiha lohdutus, kun naapurinkin lehmät lypsävät huonosti (uusi oppilas tuli)

-  Aukko? Oppilas: das Loch –er ƒ (oikea vastaus die Offnung –en). Lenkku: Se on sun päässäs ja niin suuri, etten viitsi enää katsella. Se on kuin tulivuoren kraateri, niin ettei pohjaa näy.

-    Mitä se oppilas Vihtonen (=nimi muutettu) vauhkoo. Mä olen allerginen työlle ... joskus ...

-    No voi, kun te olette takakierteessä: rehvanoita, raakileita. Voi, voi! Kun teistäkin eroon pääsis, niin kaksi valssia tanssisin. Yhden tanssin, kun tän sain korjattua!

-    Minähän olen täällä vain henkinen hanttimies, sellainen likaisen työn tekijä.

-    Siell´on willen, miksei kallen.

-    Saksa on normaalien työtä tekevien proletaarien kieli!

-    Elämä on harmaata, mutaa se on oikein pikimustaa, kun korjaa VIII A:n kokeita.

-    Sellaista se on, kun nerot ovat rääpimässä tällaista helppoa asiaa.

-    Puheet ovat ajatusten salaamiseksi.

-    Te saivartelette ja nielaisette sitten suuren kamelin.

-    (Saadaan kokeet): Tässä on läpileikkaus istumataidosta .... Tullaan luokkaan haisemaan.

-    Ajatelkaa! 2 tuntia tämmöisen roskan kokoamiseen.

-    Puhutteks te hiljaa, vai olenko minä tullut kuuroksi?

-    Niin kauan on toivoa, kun on elämää.

-    Minä olen jo sarkani tehnyt. Ei minusta ole kysymys, mutta kun pakosta täytyy opettaa, niin mä opetan, mutta te haette arvosanoja.

-    Kuinka te ootte voinu säilyä niin koskemattomina.

-    Tekis mieli haukata, kun näkee nätin lentoemännän.

-    Mitä sitte tehdään, kun Ussalta loppuu veto, eihän ne muut pienet, heikot...

-    Pääasia elämässä on tämä aikominen

-    (Vuosi sitten): Eri asia, mitkä tunteet teillä on vuoden perästä. Voi olla yhtä sekavat kun nytkin. Kyllä täällä Suomessa on sellaisiakin kouluja, joissa opiskellaan  ...  olen kuullut sellaista.

-    Voi veljet! Mut eihän se koira o ennenkään .... kun se on mettään väkisin viety!

-  Lenkku kirjoitti ensimmäisten saksan tuntien aikana 2.luokalla taululle ja mutisi itsekseen: "Ich korrigiere das hier!" Oppilas kysyi toiselta välitunnilla: Sanoiko se opettaja, että luokassa oli hiiriä?"

-    Kaalipata (Kühlschranke (jääkaappi). Eihän Amerikan presidentti mikään Vanja-eno ole, olisitte pannut vaikka ananasta sinne.

-    Toiset ääntää kun vanhat hevoset, toiset ääntää ku pienet enkelit.

-    Antaa hevosen surra, kun sillä on iso pää.

-    Voi pikkuiset kissimirrit, tekis mieli silittää teitä. Olenko tullut liian paljokkaaks?

-    Voi veljet, kun teistä tulee vaalikarjaa, niin kyllä joka tuuli teitä puhaltelee.

-    Onko teillä tänään jotku kokeet, kun teiltä saa koko ajan ”hyvää päivää – kirvesvartta” vai oletteks vaan muuten ulosajettuja?

-    Eihän tästä mitään tule, kun te mietitte nimeänne puoli tuntia .....

-    Lukekaa nyt reaalia, niin ensi kesänä voitte lukea sitte näitä muita aineita.

-    En mä ole mikään ajatusten lukija ja eksä ole koskaan ennen ollut saksan tunnilla.

-    Oppilas: Mulle tuli oikosulku. Lenkku: No nyt viittaa vain ne, joille ei tule oikusulkuja.

-    Ei täällä tarvitse möhläillä, kun ei ole muutenkaan tänne kunnialla selvinnyt.

-    Mitä te siellä oikein ajattelette, kun ette mitään ajattele?

-    Massojen liikutteleminen on vaikeaa, ainakin valtiolle.

-    Ei pidä syödä kynäänsä koko tuntia, niin että on tikkuja suussa, kun opettaja sitten kysyy.

-    Ne parhaiten tietää, jotka eivät mitään tiedä.

-    Votkan ja tikkuviinan väliin!

-    (Urheilukisojen aikaan) Syksyllä saadaan kokonaisia päiviä kaikenlaisten atleettien temppuiluun, mutta keväällä, kun päivät loppuu.....

-    Se on suomenkielen hullutusta, että kirjahyllyllä on vain yksi kirja (lyhyttä ja ytimekästä kuin japaninkieli)

-    Olen apuläksynlukija, vaikka minut on palkattu opettamaan.

-    Kaikkien täytyy pyrkiä johonkin, vieläpä teidänkin.

-    Me olemme vain nappikauppiaita ja nappineuvoksia.

-    ”Se oli nasta paikka”, sanoi Lenkku Monacon kasinosta, ”onneks en sanonut radiossa, etten joudu mustalle listalle”.

-    Paremmat on takakierteessä ja huonommat ei vaan muuten viitsi.

-    Kun ihmisestä tehdään das, niin te ajattelette minua.

-    On ihanaa, että jotain ainetta voi niin älyvapaasti käsitellä. Sen nautinnon teille suon.

-    Kieleen mennään sisään pääovesta, eikä sivuportista. Te ette mene kummastakaan.

-    Oppilas, älä leiki sillä kynällä, jos on jotakin kaipuuta, niin täytyy tyrehdyttää ne täällä koulussa.

-    Te saatte rankaistuksen, kun te aina olette vasemman käden avioliitossa tämän kielen kanssa.

-    Sattuuhan sitä paremmissakin perheissä, saatikka sitten ruotsalaisissa.

-    Ei pidä mennä soitellen sotaan.

-    Muuten kesken kaiken, voiko oppilas olla yhden tunnin ilman kynää suussa.

-    On hauskaa, kun teillä on tällainen keidaspaikka levättäväksi.

-    Varjele, kestääks sulla noin kauan, sulla täytyy olla 10 tuntia ylioppilaskirjoituksia varten.

-    Jos olisin huononäköisempi, niin olisin jo aikoja sitten telkien takana.

-    Täällä skolessa mä oon fuskaamaan oppinut, kun pannaan oppilaita eteen enemmän, kun kantaa jaksaa.

-    Ei tarvitse tehdä niin kuin minä teen, vaan niin kuin minä saarnaan.

-    Turha tulla istumaan päänahka silmillä. Kai tän ikäisellä ihmisellä jotain oikeuksia on.

-    Miksi te puhutte niin hiljaa, ei nämä mitään salaisuuksia ole, herättäisitte edes nukkuvia.

-    Kyllä miehetkin voi kirjan lahjoittaa, ei siinä mitään kummaa ole.

-    Ei kirjan kannesta mitään opita, jos vaan lukee, mikä on sanasto ja mikä txtikirja (Wir lesen aus dem Buch).

-    Siitä on monta kymmentä vuotta, ku mä olin anglien maassa, enkä mene toista kertaa, vaikka pääsisinkin!!

-    Kun ei siitä mitään tule, niin mitä siitä sitten tulee.

-    Siihen aikaan kun olin nuori, vihreä ja viehkeä.

-    On kiva vedellä illalla kinttuja perässään.

-    Minusta on herttasen yhden tekevää, mitä te poveenne mutisette.

-    Voi sinä pieni, saat onnitella itseäsi, että sinulla on niin tyhmä opettaja.

-    Kun suomalaiset vähän korkkia haistelevat, niin ...

-    Täällä on aina tuollaisia, jotka kulkevat päänahka silmillä.

-    Pienet kynttilät ja nekin tuhruiset.

-    Täällä on sellaisia pohjattomia soita.

-    En voi auttaa teitä ylioppilaskirjoituksissa, Luoja paratkoon, siitä menettää ammattinsa, vaikka sittenhän siitäkin pääsis!

-    Ne luulee, että kielten tunnilla voi kirjoittaa postimerkille, minä saisin jo yksin taulun täyteen.

-    Jonkinlainen häpy täytyy oppilaalla olla, vaikka olisiki ollut pöydän alla, silloin kun häpyohjelmia meni ohi.

-    Miksi te ette liikuta alaleukaanne, vaikka Goethe on keksinyt juuri alaleuan liikuttamisen!

-    (Virheet kokeessa) Jos kirjoittaa kaikki ylös, täytyy olla 3 yksityissihteeriä kolmen viikon ajaksi. Ne (virheet) tulevat sänkyyn asti. Olen vain laskenut ne läpi.

- Diplomaattipassilla, diplomaattipassilla. Menisit kotiisi kanoja ruokkimaan.
(maanviljelijän poika, isä oli lahjoittanut tukkeja koulun hyväksi, poika pääsi oppikouluun)

- Sinulla on Euroopan huonoin ääntäminen. Tulisi tuo lentokone ja veisi sinut mennessään (kone lensi koulun yli).

- Kun sain 179 virhepistettä saksan kokeessa (-3 matemaattisesti), oli Lenkun viesti: Insanit misere (sääli järjettömyyttä)

- Hölmöys. hööpöys. höpötys, sanoi Lenkku monelle oppilaalle.

- Kaikki on hyvää, mi saksaa on, vieläpä iskelmätkin!

- Englanti on kumma kieli, kirjoitetaan Nebukadnesar ja lausutaan Salmanassar.

- Sun kokeesi on kuin pakanamaan koe, täynnä punaista.

- Lenkku hakkaa lihakirveellä ja Keussu pistää floretilla!

- Riemuylioppilas 2011 - Matti Kokkonen muistelee puheessaan Lukion lakkiaissa, miten Lenkku innosti hänet saksan kielen opiskeluun.

MIETTISKÄ
Aune Miettinen
ruotsin kieli
Eva Backman ja Aune Miettinen kävelivät luokan edessä edestakaisin opettaessaan.

VIKI
Vihtori Raevuori sovellettu tieto ja pikakirjoitus
- Viki oli vanhemmiten arka siitä, että hänen kuulonsa huononi, eikä hän pitänyt kuuloaan koskevista huomautuksista. Me oppilaat tietysti hyödynsimme tätä piirrettä seuraavasti:
1. Laitoimme pikakirjoitustunnin loppupuolella herätyskellon soimaan pulpettiin, jolloin Viki totesi: "Jaaha, tunti on siis päättynyt lähtekää välitunnille!" 
2. Toinen tapa oli, että aloimme äänekkäästi mutista toisillemme tunnin loppupuolella: "Kello on soinut, kello on jo soinut!". Viki kuuli vähitellen tuon ja harmistuneena tokaisi: "Kyllähän minä olen sen kuullut, lähtekää nyt sitten välitunnille!" Eikä meitä tarvinnut kahta kertaa kehottaa.

- Elettiin syksyä 1951 tai 1952. Vihtori R. oli jututtanut koulun vahtimestari Harald Tuomea ja kysynyt, voisiko hänen poikansa Reijo tulla jonkun kaverinsa kanssa auttelemaan puutarhan syystöissä. Reijo tuli sitten kysymään minua mukaansa Vikin tontille, ja yhdessä menimme sinne. Työt olivat pudonneiden omenoiden keräilyä, lehtien haravoimista sekä joitain toimia kompostin kanssa. Kun sitten muutama tunti oli ahkeroitu, Viki ilmestyi rapuille huutelemaan "Pojat, hoi!".
Paikalle tultuamme hän sanoi, että on tullut litviikin aika. Tietävätkö pojat, mikä litviiki on. Emme tienneet. ( Ilmeisesti se on hämäläismurretta ja ruotsista peräisin: "likvid" = maksu, suoritus, tili; vrt. "likviditet" = maksukyky ). Hän jatkoi, että oli ajatellut antaa korvaukseksi työstämme 5 tuntia yksityisopetusta pikakirjoituksessa. Kun emme olleet Reijon kanssa kovin innokkaita pikakirjoituksen harrastajia, niin meiltä "unohtui" periä tämä suoritus.

- Raevuori halusi viljellä perunoita huusin takana. Hän käsitteli syksyllä maan Fekabit-torjunta-aineella, joka oli kurkkusuolaa eli kaliumkloraattia. Keväällä laitettiin perunat maahan ja syksyllä Raevuori totesi, että ” ei ole rikkaruohoja eikä perunaakaan”. Kokeilu jäi ainoaksi.

- Pentti Lahdenperä meni taululle. Sillä välin Elna Hilli laittoi märän sienen Pentin tuolille. Kiroilu oli melkoista, kun Pentti istui märän sienen päälle ja vesi lensi kaikkialle. Raevuori hermostui ja sanoi:  ”Älkää viitsikö aikuiset ihmiset.”

- Raevuoren sanonta: ”Täällä sitä istutaan käsi poskella eikä tiedetä mitään”. Aamuhartaudessa Raevuori ilmoitti myös moitteet käyttäen paria sanontaa:” Ajatelkaa jos kaikki tekisivät samoin” ja ”Mikä ei ole sallittu kaikille, ei ole sallittu yhdellekään”.

- Eräs oppilas muisteli pikakirjoituksesta saamaansa stipendiä: "Neljännellä luokalla pikakirjoitus oli pakollista, eikä kiinnostanut minua lainkaan. Numerot olivat sitä mukaa, mutta Viki ei hellittänyt. Huonosti menestyneet hän pakotti tukiopetukseen aamulla klo 7 siihen luokkaan, joka oli juhlasalin yläpuolella. Jotenkin sitten jäin koukkuun niihin aamutunteihin, ja jatkoin siellä käymistä vielä seuraavallakin luokalla, jolloin sain jatkuvasti jo kymppejä. Osallistuimme joihinkin testeihin tai kilpailuihin – pikakirjoittajayhdistys kai järjesti – ja sain pikakirjoittajan sinisen rintamerkin. Viki tilasi minulle vuodeksi pikakirjoittajalehden (pikakirjoituksella koko julkaisu!)."

- Muisto rehtori Vihtori Raevuoresta: Hän oli koulun seinässä huomannut pienen kuopan, joka oli kaivettu jollakin terävällä esineellä. Seuraavana aamuna osuudessaan ennen aamuhartautta Viki kertoi havainnostaan ja jyrisi:"Kaivakaa, kaivakaa! Kyllä te tämän koulun vielä nurin saatte!"

- Tässä yksi  tapaus. Joskus  1950 rehtori  oli  kiinnittänyt huomion  siihen,  että  puuseessä, neliapilassa, poikien pissarännin  edessä oli siivotonta ja  laittoi  rännin  seinälle lapun:  "Pojat,luotan siihen,  että  pidätte paikat siistinä.  Rehtori". Seuraavana  päivänä lappuja  tuli yksi  lisää ja siinä luki: "Herra  rehtori,  luotamme siihen, että vastaisuudessa otatte  puoliaskelta  eteenpäin. Pojat". 
Tästä  hyvä rehtorimme Viki  suuttui aivan suhteettomasti, ja  kun syntisten tunnustuksia ei tullut,  lähes kaikki  pojat kuulusteltiin.  Käytettiinpä jonkinlaista  valheenpaljastintakin,  mutta  tuloksetta.  Syyllisiä  ei löytynyt.

- Toinenkin leppoisampi tapaus tiedetään.  Keväällä, ehkä 1954,  koko koulu oli  kerääntynyt kolmannen kerroksen käytävälle hartauteen.  Rukoilimme  ja joku veti selvästi  rukouksen  aikana taskukelloaan.
Kun rukous päättyi,  Viki  hyppäsi puoli  metriä ja suu kävi  muttei  kuulunut mitään.  Ääni  hyppäsi päältä,  mutta  palasi  pian ja  vetäjä  sai hirmuiset moitteet.  Hätiin ehti  "Väkä" eli Heino  Kokkonen, matematiikan opettaja, joka totesi  äänen tulleen avoimesta ikkunasta pihan työmaalta,  missä joku oli jengannut vesi putkea.


JUMPPISKA
Liisa Tarus (Toivonen)
tyttöjen liikunta
- Voimistelutunnilta oli jäänyt mieleen joka jouluinen joulumatkustus!
- Vaihtoaskel hyppy - vaihtoaskel hyppy!

TOURUSKA
Elli Tourunen
musiikki, laulu
- Käyttäkää te pojat kunnolla ääntänne. Sitä ei koskaan tiedä, vaikka teistä tulisi jokus uutisten lukijoita radioon.

- 1960 luvulla oli kysymys nuorten muuttuvista elämänasenteista vanhemman sukupolven kanssa. Se tuli ilmi esim. tyttöjen meikkaamisessa tavallisena koulupäivänä. Touruska lähetti erään tytön pesemään kasvonsa kesken tunnin, koska tämä oli meikannut itsensä.
- Toisella tytöllä oli punaista kynsilakkaa, jolloin Touruska huusi tälle tytölle: "Sinä olet TEURASTAJAN TYTÄR!"

Valonen Riika
matematiikka, kemia
- Tasokurssit poistettiin peruskoulusta 1980-luvulla. Riika  ei tasokursseista luopunut, vaan jatkoi niitä omilla kriteereillään.
Tasokurssit näkyivät niin, että luokassa
- eteen sijoitettiin huonot,
- keskelle keskinkertaiset ja
- taakse hyvät ja loistokkaat oppilaat!

* * *
KAS KAS - lehden kootut vitsit

paluu henkilökunnan ja opettajien henkilösivuille

paluu opettajien  ja henkilökunnan ryhmäkuvien sivulle


SENIORIYHDISTYKSEN ETUSIVULLE