SEPPELEENSITOJATAR PIA-MARIA NIEMI


Helsingin yliopiston filosofisen tiedekunnan promootiossa 2007

Helsingin yliopiston promootion historiaa


Helsinki University Bulletin  / 14.5.2007 / Mikko Arvoila:


"Helsingin yliopiston filosofinen tiedekunta järjestää tänä keväänä historiansa suurimman promootion. Varsinainen promootio järjestetään toukokuun lopulla, mutta juhlallisuudet käynnistyivät virallisesti jo eilen Floran päivänä yleisen seppeleensitojattaren valinnalla.

Vanhalla ylioppilastalolla pitämässään kokouksessa promovendit valitsivat yleiseksi seppeleensitojattareksi yksimielisesti ensimmäisen vuoden teologian opiskelija Pia-Maria Niemen.

– Tuntuu jännittävältä, mielenkiintoiselta ja oikein mukavalta. Aiemmin tämä perinne ei ole ollut minulle kovin tuttu, Pia-Maria kertoo.

Perinteen mukaan hänen tehtävänään on sitoa laakeriseppeleet niille maisteripromovendeille, joilla ei ole omaa avecia. Yhden maisterinseppeleen sitomiseen saattaa kulua reilusti toista tuntia, joten apunaan hänellä ovat aikaisempien vuosien seppeleensitojattaret ja koko joukko promootiotoimikunnan avustajia.

Seppeleensitojais- ja miekanhiojaisillalliset järjestetään torstaina 24.5. Kaapelitehtaalla. Valmiit seppeleet luovutetaan airuille, jotka huolehtivat seppeleiden kuljettamisesta yliopistolle seuraavan päivän promootioaktia varten."

Pia-Maria Niemi

Pia-Maria sitomassa laakerilehtiseppelettä.


"Pia-Maria täyttää 20 vuotta 25.5. Syntymäpäiväänsä hän saa viettää yliopiston päärakennuksen Juhlasalissa järjestettävässä suuressa promootiossa, mihin seppeleensitojattaret ja seppeleensitojat saapuvat suuressa juhlakulkueessa.

Pia-Maria Niemi on Helsingin yliopiston vararehtorin Hannele Niemen tytär. Vuodesta 1832 jatkuneen perinteen mukaan yleiseksi seppeleensitojattareksi on yleensä pyydetty jonkun filosofisen tiedekunnan professorin tytärtä.

Pia-Maria vertaa yleistä seppeleensitojatarta Lucia-neitoon.

– Minulle yleinen seppeleensitojatar tuo mieleen Lucia-perinteen. Sama titteli säilyy, ja perinne säilyy, mutta sitä kantavat henkilöt vaihtuvat.

Siinä missä Luciaa juhlitaan vertauskuvallisena valon tuojana, symboloi yleinen seppeleensitojatar – virgo clarissima – kevättä, nuoruutta ja uskoa tulevaisuuteen."
   
   
Pia-Maria Niemi

Promootio-tanssiaisissa yleinen seppeleensitojatar kruunataan kukkaseppeleellä.


* * * * *

Järvenpään Lukion ryhmä 003F 2005-2006
Järvenpään Lukion tutorit 2005-2006
Pia-Marian ylioppilaskuva 2006
Niemi Pia MariaPia-Marian
väitöskirja
2016
kotimaa
Tohtori-
haastattelu
Kotimaa-
lehdessä
15.12.2016Paluu aakkosten mukaan sivulle


SENIORIYHDISTYKSEN ETUSIVULLE