JÄRVENPÄÄN LUKION LAKKIAISET
4.6.2011





Matti Kokkonen


RIEMUYLIOPPILAS MATTI KOKKOSEN PUHEENVUORO
 
Lupasin viime vuoden heinäkuussa  Pielaveden Osuuspankissa, 1800-luvun lopulla seilanneen Pielaveden ensimmäisen höyrylaivan omistajan tyttären pojalle Juha Laine-Ylijoelle, että pidän täällä tänään lyhyen puheen teille, Järvenpään lukion uudet ylioppilaat!

Juha kirjoitti ylioppilaaksi Järvenpään yhteiskoulussa minua vuotta aikaisemmin  - v.1960. Juha Laine-Ylijoen tapaaminen Pielaveden Osuuspankissa oli niin klassinen esimerkki sattumasta, sen vaikutuksesta kaikessa ja kaikkialla, että päätin aloittaa puheeni sananmukaisesti - sattumalla.
- Sattuma ei liene koulun oppiaine. Voi olla, että sattumaa on käsitelty koulun matematiikassa tai sivuttu tilastotieteessä.
- Sattuma on merkillinen venkoilija, mullistusten arkkitehti ja mahdollisuuksien pääpukari.
- Sattuma puuttuu peliin ja yllättää yhä useammin, kun tapahtumien tai toimintojen määrä kasvaa.
Näin voi käydä, kun koulu päättyy. Menemiset ja tulemiset lisääntyvät, vauhti kiihtyy autossa ja etenkin päässä – hyvien ja huonojen sattumusten, harmittomien ja vakavien seurausten mahdollisuus kasvaa.


Savon murteella sanotaan – ”pikitakkuulla” !  Pikitakkuulla kannattaa pysähtyä ja pohtia, mitä tekee, milloin tekee, mitkä ovat riskit, mikä on pahin vaihtoehto, kuka kantaa vastuun, mikä on oikein, mitä haluan ja millä hinnalla. Sattumalla kun sattuu olemaan kaksi - tasan yhtä todennäköistä mahdollisuutta – hyvä ja huono! Huonolle vaihtoehdolle ei kannata antaa mahdollisuutta.

Arvoisat uudet ylioppilaat!

Tänään, tässä hetkessä  usko omiin kykyihinne tuskin horjuu –  ilo pitää siitä huolen. Epävarmuuden tunteen kynsiin voi kuitenkin joutua, kun juhlat on juhlittu. Itse jouduin lukion alussa kamppailemaan puolihölmön ja mitättömyyden tunteen kanssa. Mikään ei luonnistanut – paitsi pesäpallo. Onneksi olin käynyt Nahkalinnan luovuuden peruskurssin! Nahkalinna oli Järvenpään yhteiskoulun koulurakennus vielä v. 1952.

Nahkalinna


Kolmen luokkatoverin kanssa käänsimme asiat ylösalaisin – päätimme kilpailla keskenämme siitä, kuka saa eniten virhepisteitä pitkän saksan kielen kokeissa. Kun huonoin arvosana oli ”yks miinus”, päätimmekin kisata siitä, kuka meistä saa eniten virhepisteitä yli virallisen arvosteluasteikon!!

Olin kisassa joka kerta kolmen joukossa yli 400 virhepisteellä, kunnes vielä tänäänkin suuresti arvostamani, lukion ankarimpiin ja suorasukaisimpiin opettajiin lukeutunut ”Lenkku” – Iiri Levantin vihelsi pelimme poikki. Hän määräsi minut puhutteluun! Tunnen vieläkin ne väreet ja pelon, kun marssin opettajainhuoneen ovelle odottamaan tuomiota. En ollut uskoa sitä, mitä tapahtui! Lenkku käänsi asian niin ylösalaisin, että en tiennyt olinko siinä minä vai joku muu. Hän otti olkapäästäni hellästi kiinni ja sanoi
lempeätäkin lempeämmin: Matti- kulta, et sinä ole lähellekään niin huono, kun annat ymmärtää, enkä minä ole niin hölmö kuin te pojat luulette!

Tiukkaakin tiukempi Iiri Levantin vetäisi oikeasta narusta! En saanut sanaakaan suustani! Miten ankara Iiri voi sanoa minusta jotain hyvää, ihan tosissaan? Innostuin valtavasti! Loppujen lopuksi minusta tuli saksan kielen taituri – vain yksi virhe lipsahti ylioppilaskokeeseen! Sitä Iiri manasi minulle, eikä häneltä kiroilukaan ollut kaukana. Voi olla, että Lenkku ratkaisi elämäni suunnan. Hänen puhuttelunsa muistan lopun ikäni.

Minusta olikin johonkin, minusta tuli jumppamaikka. Pääsin kärkipäässä Jyväskylän yliopiston ensimmäiselle liikunnan kurssille! Toinen ihmeeni on päivästä toiseen, oikeasta narusta vetelevä vaimo, lapsia kolme ja lastenlapsia melkein seitsemän – joista yksi – Jenni julistetaan täällä tänään ylioppilaaksi.

Lenkku oli kuin olikin oikeassa. Jokaiselle ihmiselle, jokaiselle teistä uudet ylioppilaat on vuorenvarmasti annettu ainutlaatuinen taipumus johonkin, josta voitte iloita läpi elämän. M.o.t: ”mikä on täten, tänään täällä ja tässä todistettu”.

ONNEA JA ILOA SAAVUTUKSESTANNE JA ONNEA ELÄMÄÄN, SEN JOKAISEEN HETKEEN!


* * *


Paluu 2011 riemuylioppilaiden sivulle
1961 ylioppilaiden sivulle