EVA BACKMAN
vuosina 1932 - 1968

opetti Yhteiskoulussa uskontoa, lempinimi "Ussa"

Rakas Ussa
Eva Backman 1936.
Elina Lehtosen (Kitunen) albumista.

OPPILAIDEN KERÄÄMIÄ OPETTAJIEN "LENTÄVIÄ SANONTOJA JA OPPILAIDEN METKUJA":

- (katsoo tenttilistaa) Mä en ymmärrä tätä rehtorin korkeampaa matematiikkaa.

- Ussa kuuli, että erään luokan tytöt olivat pyytäneet voimistelun opettajaa opettamaan valssin askelia. Seuraavana aamuna hän jyrisi aamuhartaudessa tästä asiasta ja sanoi tytöille, että "kansilasti kaataa laivan..."

- 50-luvulla tulivat muotiin naisten kudotut kokopuvut nk. 'sukkapuvut', jotka olivat hyvin vartalonmyötäisiä. Ussakin hankki heti tällaisen puvun ja sitten tuli 5. luokkalaisten luokkaan ajamaan oppilaita välitunnille luokasta. Nähtyään siellä isoimpia poikia, Ussa purjehti sisään ja tokaisi: "Onkos täällä komeita miehiä?"

- Opettajatoveri muisti Eva Backmanin erinomaisista päivänavauksista 1950-luvulla. Samoin hän muisti, että Ussan mielestä tytöt eivät saaneet pitää pitkiä housuja hameen sijasta.


Eva Backman


- Elämäni pelottavin auktoriteetti on ollut uskonnon lehtori Eva Backman. Tämän pyhää tulta suitsevan moraaliopin korkeimman papittaren katse ja koko olemus olivat läpitunkevia ja sisälmykset nurin kääntäviä - varsinkin, jos hänen tarkka vaistonsa huomasi jossakin sukupuolisuuden ja erotiikan umpulle puhkeamista....Kauhun puistatuksia herättää vieläkin se kohtaus, kun lehtori Backman yllätti tytön meikkaamasta ja lukemasta läksyjä koulun WC:stä! Molemmat asiat olivat ankarasti kiellettyjä! "Katso syntistä naamaasi! Ja luuletko sinä, että järkesi täällä hajussa kasvaa?"

- Kun Terttu Nymanista tuli Miss Suomi, Backman totesi:” En olisi uskonut, että Terttu ryhtyy apinaksi.”

- Eva Backman ja Aune Miettinen kävelivät luokan edessä edestakaisin opettaessaan.

- Jos jollakulla oli purukumia, Ussa pyysi tuomaan purukumin hänelle. Sitten hän pläjäytti purukumin tuon opiskelijan päähän.

- Kun Yhteiskoululle tuli keväällä 1959 Åke Blomqvistin tanssikurssi, Ussa ilmoitti, että tanssikurssia ja rippikoulua ei voi sitten käydä samana keväänä. - Ussa piti kevätkaudella koulupäivien jälkeen rippikoulua.  -
Osa rippikouluun menijöistä päätti mennä kesällä yhdistysten aloittamille rippikoululeireille. Kaksi ilmottautui ja kävi rippikoulua, mutta siitä huolimatta osallistui myös Åke Blomqvistin tanssikurssi. Kun Ussa sai tämän tietoonsa ja totesi, että hänen kieltoaan ei ole noudatettu, hän rankaisi tottelemattomuudesta alentamalla näiden oppilaiden käytösnumeron kevättodistukseen.


* * *

Eva Backman 7 B luokanvalvoja 1962-1963
kuva Anneli Meisalon albumista

7 B:n 1962-1963 luokanvalvoja Eva Backman. Edessä oikealla Raine Jylhä.* * *

Eva Backman 1964
Kuva: Tilauskuva puh 28 74 76 Järvenpää / Senioriyhdistyksen arkisto
Eva Backman 1964

* * *

"Lehtori Eva Backman tosin viipyy keskuudessamme vielä syyskuun, mutta tämä lukuvuosi on hänen viimeisensä. Nuoruudessaan hän oli mukana seurakuntatyössä. Nuorena v. 1932 hän tuli myös koulumme uskonnonopettajaksi, v. 1951 vanhemmat lehtoriksi. Hän puolestaan on ainoalaatuinen sikäli, että ainoastaan hän on joutunut opettamaan jokaista keskikoulun tai ylioppilastutkinnon suorittanut oppilastamme. Aina huolellisesti valmistetuilla tunneillaan hän on syventänyt aiheen nuoren ihmisen tärkeitä elämänkysymyksiä pohtivaksi. Läheisempään kosketukseen oppilaidensa kanssa hän on päässyt teinikillassa, joka hänen johdollaan on kokoontunut monet vuodet. Eikä vain oppilaille, vaan myös opettajille lehtori Backmanilla on ollut annettavaa vuosikymmenien kuluessa satojen, ei, vaan tuhansien vakavasti puhuttelevien aamuhartauksien aikana."

Eva Backmanin eläkkeelle siirtyessä  Vuosikertomuksen 1968-69 sivuilta 11-12

* * *

Eva Backmanin muistokirjoitusEva Backman
Eva Backmanin muotokuva, maalannut Laura Järnefelt. 
1960-luvun senioriyhdistys keräsi varat opettajien muotokuviin.


Paluu opettajien ja henkilökunnan henkilösivuille


Paluu opettajien ja henkilökunnan ryhmäkuvien sivulle