ILTA KOKKONEN
e Salokoski

vuosina 1929 - 1967
vararehtorina 1943 - 1966

opetti matematiikkaa, lempinimi "Keussu"

Ilta Kokkonen päiväkirjaa kirjoittamassa 1940-luvulla

Ilta Kokkonen päiväkirjaa kirjoittamassa 1940-luvulla.

* * *

Kuva: Tilauskuva puh 28 74 76 Järvenpää / Senioriyhdistyksen arkisto
1964

* * *

OPPILAIDEN KERÄÄMIÄ OPETTAJIEN "LENTÄVIÄ SANONTOJA JA OPPILAIDEN METKUJA":

-Lasta pitää aina kuunnella, siitä voi tulla vaikka diktaattori ja joutuu vanhoilla päivillään keskitysleiriin, jos on huonosti kohdellut!

- Meillä ei ole tänään korkeamman matematiikan kerhoa. Minä olin voimistelunopettajan kanssa politiikasta eri mieltä ja hän kosti eikä antanut tuntia.

- Tupakointi oli ongelmana jo tuolloin. Pojat kävivät pannuhuoneessa tupakalla. Kerran Keussu kulki Jussilan ohi tunnilla ja totesi, että ”Jussila on kävellyt taas tupakkavaunun läpi junassa tullessaan kouluun Hyvinkäältä.( Iltaa pidettiin lempeänä).

- Ilta Kokkonen alias Keussu kulki yliopistolle Hietalahden sataman ohi ja katseli laivojen kangastuksia veden rajasta.

- Erkki Ellä (matematiikka) opetti selkä luokkaan päin ja joskus sivuttain.  Oppilaat hyppivät aina kun Ellän silmä vältti vuoron perää ulos ikkunasta .Lopulta piti tunti lopettaa, koska ei ollut enää oppilaita luokassa. Ellä oli Keussun sijainen. Kun Keussu tuli takaisin hän opettaessaan usein sanoi:” Suora el eikä ellä.”

- Lenkku hakkaa lihakirveellä ja Keussu pistää floretilla!


* * *

Ilta Kokkosen muotokuva maalannut Laura Järnefelt

 
"Kevätlukukauden ensimmäisestä päivästä tuli surutilaisuus. Edellisenä iltana, joululoman viimeisenä, päättyi lehtori Ilta Kokkosen lähes neljä vuosikymmentä koulumme hyväksi kestänyt kaunis työn kaari. Vaikean sairauden kanssa kamppaillut urhoollinen sydän löi viimeisen kerran. Taitava opettaja, uhrautuva ihminen oli jättänyt meidät.
Lehtori Ilta Kokkonen, silloinen nuori maisteri Ilta Salokoski, kiinnitettiin koulumme vakinaiseksi opettajaksi jo v 1929, ensimmäisenä rehtorin jälkeen. Hän joutui elämän koulun alkuvuosien ponnistelut, vapautui vähitellen sivuaiheistaan matematiikan opettajaksi ja elämäntoverinsa Heino Kokkosen kanssa johdatteli oppilaitaan taitavasti matemaattisen ajattelun poluilla. Nuorten kasvatus kiinnosti häntä teoreettisestikin, siitä oli merkkinä kasvatusopin korkeimman arvosanan suoritus. Vararehtorina ja vanhan rehtorin aikana conrehtorina hän osallistui myös koulun johtamiseen, samalla eleettömällä ja tehokkaalla tavalla kuin hän hoiti opetustyön ja monet opettajien yhteiset yritykset. Lehtori Ilta Kokkosen mukana poistui koulustamme jotain aivan oleellista, osa "vanhaa hyvää aikaa".
Tammikuun neljäntenä sunnuntaina koulun juhlasali oli koristettu lehtori Ilta Kokkosen muistotilaisuutta varten. Rehtori puhui koulun, leht. Eva Backman opettajien ja maist. Juhani Kolehmainen entisten oppilaiden puolesta. Sävelin juhlistivat tilaisuutta koulun kuoro, ylioppilas Mikko Kokkonen pianon ääressä, teini Raija Pekkanen laulaen teini Tiina Karin huilun säestämänä. Leht. Ilta Kokkosen oman luokan (II A) oppilaista Jorma Luomi soitti viulua ja poikien ryhmä lauloi. Lopuksi veisattiin virsi 600. Salin perällä odotti kahvipöytä toiselle sadalle nousevaa vierasjoukkoa."
- Vuosikertomus 1966-1967 sivut 7-8.

* * *


LEHTILEIKKEITÄ ILTA KOKKOSEN HAUTAJAISISTA lehtileikekokoelma 1967


* * *


Heino ja Ilta Kokkosen luokan sormukset

Heino Kokkonen oli 5. luokan luokanvalvoja 1935-1936 ja Ilta Kokkonen 5.luokan luokanvalvoja 1938-1939.


* * *

Takaisin henkilökunnan ja opettajien henkilökuvien sivuille


Takaisin opettajien ja henkilökunnan ryhmäkuvien sivulle