RETKI
UUSITULLE STADIONILLE
URHEILUMUSEOON "TAHTO" JA KÄYNTI TORNISSA
ke 10.5.2023
stadion

Opas aloitti kertomalla stadionin historian syntyvaiheet ja tärkeitä vaiheita.
Sivun lopussa on linkit netistä löytyvään stadionin aineistoon.
stadion

stadion

Olemme virallisessa sisääntuloaulassa edustuskatsomoon ja toiminnallisiin tiloihin. Tästä isosta aulasta lähtevät hissit alakerroksiin, harjoitustiloihin - menemme sinne myöhemmin sivulla.

Muihin katsomon osiin on käynti suoraan katsomon ympärillä olevista sisäänkäynneistä pihatasosta.
stadion

stadion

Opas kertoi stadionin historiaa - erityisesti vuoden1952 olympialaisiin liittyen. Hän kertoi olympiatulen matkasta Kreikasta Olympoksen vuorelta Suomeen ja tulen matkasta Lapista kohti etelää ja stadionia.
Hänen tietovarastoaan oli hyvä täydentää: Järvenpääläinen autokoulunopettaja Pentti Häkkinen juoksi soihdun kantajana yhden osuuden täällä Uudenmaan alueella.
Kun koulussa oli ollut puhetta olympialaisista, niin Pentin tytär oli viitannut ja kertonut opettajalle, että "isä on juossut yhden osuuden soihtua kuljettaen!" - Opettaja ei uskonut sitä ja sanoi, ettei se ole totta! (Tyttären aikuisena kertoma tieto - kuvakin löytyy jostain netistä...)stadionvideo Youtube-video
Näkymä stadionin sydämeen - kentälle!stadion

Klikkaa linkkiä, niin näet SUURIKOKOISEN kuvan - klikkaa vielä kerran uutta kuvaa - niin voit vaivattomasti lukea ennätyssuoritukset 1952 Olympialaisissa.
Tulostaulun isokokoinen kuvastadion

Laskeuduimme hissillä alaspäin ja olemme nyt stadionin kentän tasolla. Edessä näkyvistä porteista jalkapallojoukkueet juoksevat kentälle aloittamaan pelin. Tämän aulan sivustoilla ovat joukkueiden huolto- ja valmistautumistilat. - Hissiin ja kaikkiin tiloihin pääsee vain koodatuilla avaimilla turvallisuuden tähden. Kukaan ulkopuolinen - asiaton - henkilö ei pääse lainkaan tänne.
stadion

stadion

Rata on aivan samalla kohdalla kuin oikealla kentällä muutama kerros ylempänä. Näin juoksijat pystyvät harjoittelemaan ja luomaan juoksustrategiansa 'oikealla radalla'. Klikkaa linkkiä, niin näet SUURIKOKOISEN kuvan - klikkaa vielä kerran uutta kuvaa - niin harjoitusjuoksurata avautuu paremmin tarkasteltavaksi.

Juoksuradan isokokoinen kuva

stadion

Tämän kerroksen alapuolella on vielä maan tasalla yksi pohjakerros, johon voidaan tuoda suoraan isoilla rekka-autoilla kaikki tarvittavat rakennelmat esim. isoja stadion-konsertteja ym. tilaisuuksia varten. Siellä pohjakerroksessa on suuri sisäharjoituskenttä, johon on maalattu rajat ja alueet kentän pintaan niin, että siellä on mahdollista pelata mitä tahansa pallopelejä.
Pohjakerrokseen johtaa pitkä loivasti alaspäin viettävä käytävä. Käytävän seinillä on valkoisia tähtiä, joihin vierailevat yhtyeet signeeravat tietonsa.
Viereisellä seinällä on stadionilla esiintyneiden maailman kuulujen esiintyjien/yhtyeiden julisteita.


stadion

stadion

stadion

Olemme pohjakerroksessa. Henkilöautojen mittasuhteista näkee hyvin, miten korkeat rekat mahtuvat liikkumaan tässä tilassa.stadion

Täällä säilytetään sitä olympiatulen jalustaa, johon Paavo Nurmi sytytti tulen tuomallaan soihdulla 1952. Alkuperäinen kuva urheilumuseon seinällä.


SIIRRYMME URHEILUMUSEON NÄYTTELYTILAAN


stadion

Oikealla vaakatasossa soihtu, joita täytyi olla useita kappaleita. Aivan oikeassa reunassa kuljetussäiliö, jolla lentokoneessa tuotiin tuli Kreikasta Suomeen.stadion

Moottoriurheilun historiaa

stadion

Ennätyskeihäitä
stadion

Moottoripyöräilijä Jarno Saarisen ajopuku oikealla
stadion

stadion

stadion

Klikkaa linkkiä, niin näet SUURIKOKOISEN kuvan - klikkaa vielä kerran uutta kuvaa - niin luistimet ym. näkyvät yksityiskohtaisemmin. Huomaa keskellä olevat 'nurmes-luistimet' jotka kiinnitettiin käytössä olevien monojen pohjaan. (Olen opetellut tällaisilla luistelemaan Kinnarin kentälle jäädytetyllä radalla 1950- luvulla / JH :)
Luistelun kuvia isompanastadion

stadion

Ensimmäiset sukset. Pitempi oli liukumista varten = lyly ja lyhyempi karvalla vuorattu oli = kalhu, jolla oli helppo potkaista vauhtia, koska se ei luistanut taaksepäin.
Tarkempi selvitys esim. Kansallismuseon sivulla:
https://www.kansallismuseo.fi/fi/kuukauden-esineet/2007/lyly-ja-kalhu-tornionjokilaaksostastadion

Urheilumuseo tukee päästöjen vähentämistä.

stadion

Saavuimme museoon 'sisäkautta'. Olemme nyt ulkoa avautuvassa sisääntuloaulassa, jossa on muutamia mielenkiintoisia yksityiskohtia ennenkuin lähdemme nousemaan torniin.stadion

Mauno Koiviston lentopallovarusteet
stadion

Surullisen kuuluisa lääkelaukku, joka löytyi Ala-Tikkurilan Shellin pihalta 10.2.2001 ja alkoi dopingselvittelyn aika...stadion

stadion

Tätä konetta 'koko kansa' tuijotti lauantai-iltaisin televisiosta.
stadion

Stadionin tornin hissi kuljetti 5 henkeä kerrallaan yläilmoihin sisätilassa olevaan huoneeseen, josta pääsi portaita myöten aivan huipulle raittiiseen ilmaan livenä katselemaan yli koko Helsingin kaikkiin ilmansuuntiin..
stadion


stadionvideo
Youtube-video
Tornista näkymät aurinkoisen Helsingin ympäri

* * *

STADIONIN TILOIHIN LIITTYVIÄ MIELENKIINTOISIA LINKKEJÄ

Tarkempi selvitys esim. Stadionin omalla sivulla:
https://www.stadion.fi/fi/info/stadion-info/stadionin-historia


Wikipedian sivulla:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Helsingin_olympiastadion* * *

Paluu senioriyhdistyksen juhlien ja retkien sivulle


PALUU SENIORIYHDISTYKSEN ETUSIVULLE