PERUNARETKET

Järvenpään Yhteiskoulussa - ainakin sotavuosiin asti

Elina Lehtonen s. Kitunen

Perunaretki oli koko koulun yhteinen tapahtuma. Siis mukana olivat kaikki luokat ja kaikki opettajat. Retki tehtiin aina samaan paikkaan Vanhankylän suuntaan kävellen. Se ei liittynyt perunan nostoon, paitsi että eväinä oli perunoita, jotka kypsennettiin kuumassa tuhkassa, kun ensin oli kahvi keitetty ja syöty eväitä, jotka olivat kullakin omat: leipää ja paljon syksyn hedelmiä ( omenoita).
En tiedä, olivatko opettajat tiedustelleet Meterologian laitokselta säästä, mutta aurinko paistoi aina, koskaan ei satanut!
Perinne oli mielestäni käytössä muissakin kouluissa, niin luulen. Se jatkui koko kouluajan.  Olisiko sota jotenkin katkaissut käytäntöä?
Lisäksi oli syksyllä aina ” perunaloma”.  Siten kutsuttiin yhtä syksyn lomapäivää. Sangen tunnollinen sisareni kysyi ensimmäisenä vuonnaan rehtorilta: ” Saako hänkin lomaa, kun meillä ei ole perunamaata?” (Asia korjaantui seuraavina vuosina!) Lomapäivään sijoitettiin useissa kodeissa perunannosto. Se oli siihen aikaan, kun lapsi työvoimaa sai käyttää vapaasti.
Tosi hauskaa!

Perunaretki 1934 5 luokka   6 luokka perunaretkellä 1935 syksy   1936 perunaretkellä   1937 viimeinen perunaretki

Paluu retkien ja juhlien kuvasivulle