TERTTU-ELINA KALAJA

vuosina 1987 - 1989


lukion äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori


Terttu-Elina Kalaja


Terttu-Elinan muisteluja Järvenpään ajaltaan:

"Olin Järvenpään lukiossa äidinkielen ja kirjallisuuden va. lehtorina lv. 1987 - 89. Vaikka olin Järvenpäässä vain pari vuotta, nuo vuodet olivat nuorellle opettajalle erittäin opettavaisia ja antoisia. Keväällä 1989 kirjoitti opetusluokkani, jonka ylioppilastulos on edelleen urani paras ja on jäänyt muistiin erittäin hyvin: 11 laudaturia, 10 magnaa, 9 cum laudea ja 2 lubenteria yhteen luokkaan! Yksi luokan oppilaista oli rehtori Atso Taipaleen poika Mikko. Luokan oppilas Marko Hänninen voitti Keski-Uusimaan järjestämän kirjoituskilpailun lukiolaisten sarjan, ja olimme palkintotilaisuudessa lehden toimituksessa keväällä 1989.

Toimitin koulun juhlavuonna 1989 ensimmäisen Yhteiskoulun tie -vuosikertomuksen. Muistan, että erityinen kampanja luotiin mainosten saamiseksi lehteen, sillä painatustyöhön ei ollut muuten mahdollisuuksia. Sivumäärää ei ollut varaa lisätä, ja joitakin tekstejä oli pakko lyhentää. Myöhemmin meillä oli nykyisen kouluni Kauniaisten lukion ja Järvenpään lukion kanssa paikkakuntien taiteilijoihin liittynyt yhteistyöprojekti, jossa olivat mukana mm. musiikin lehtori Eeva Pyykölä ja edesmennyt lehtori Soili Turpeinen.

Minulle sattui ensimmäisenä vuotenani ylioppilasluokka valvottavaksi. Lakkiaispäivänä menimme tavan mukaan Tuusulan sankarihaudoille. Sieltä tein oman poistumissuunnitelman ja johdatin ylioppilaat tervehdyskäynnille Aleksis Kiven haudalle. Se oli oman alani näkökulmasta erityisen vaikuttava tapaus.

(Toim.huom. Ennen sankarihaudan perustamista Tuusulan kirkolle, ylioppilaat kävivät viemässä ruusunsa Aleksis Kiven haudalle.)

Seuraavana vuonna sain valvottavakseni valtavan suuren luokan, jossa oli noin 90 % tyttöjä. Kun sitten tulin valituksi virkaan Kauniaisten lukioon, rehtori Taipale sanoi läksiäispuheessaan tähän tapaan: "Valitettavasti Tuusula ei ole Espoo eikä Järvenpää ole Kauniainen."  Ura olisi ilmeisesti jatkunut Järvenpäässä, ellen olisi varmistanut tulevaisuuttani heti kevättalvella 1989 olleessa viranhaussa. Työmatka lyheni oleellisesti mutta hyvät muistot Järvenpäästä jäivät.

* * *

Paluu henkilökunnan ja opettajien henkilökuvien sivulle

Paluu opettajien ja henkilökunnan ryhmäkuvien sivulle