HILKKA SALMIO
vuodesta 1951 - 1976
opetti suomen kieltä ja historiaa lempinimi "Solmu"


Hilkka Salmio
Kuva: Tilauskuva puh 28 74 76 Järvenpää / Senioriyhdistyksen arkisto
Hilkka Salmio 1965

* * *

Hilkka Salmio Hilkka Salmio 

"Lehtori Hilkka Salmio palveli maatamme vaikeina sotavuosina Suomen Sotilaskotiliiton palveluksessa. Vuonna 1951 hän tuli kouluumme laajan yhteiskunnallisen kokemuksen saaneena pedagogina. Vuodesta 1952 lähtien hän on toiminut alansa hyvin hallitsevana suomenkielen ja historian nuor.lehtorina. Myönteisellä elämänasenteellaan niin oppilaita kuin työtovereitaankin kohtaan lehtori Salmio on pyrkinyt luomaan lämmintä kouluhteisöä. Oppilaiden vapaa-ajanviettoon hänon osallistunut niin raittiusseurassa kuin näyttämöharrastuksissakin.
Koko koulu lausuu lämpimät kiitokset Teille Itsestänne pajon antaneille opettajille. Toivomme Teille terveyttä ja runsasta Jumalan siunausta eläkevuosillenne."

Kirjassa "VIHREÄ SISAR KORPISODASSA 1939-1949" kerrotaan:

Etukannen kuva Jängän sotilaskodista Kiestingistä marraskuulta 1941. Sisaret: Maire Muurinen, Bety Kekki, Hilkka Salmio, Hellin Kailasto, Raisu Alanko ja Pörri Kataja.

Takakannen kuva: Kenraali Siilasvuo tervehtii joukkoja Louhen suunnalla 1941. Kuvassa jänkäjääkäreitä, Hilkka Salmio ja Maija Kannas. Taustalla eversti Palojärvi.

Takakannen teksti:
Sotilaskotisisaren päiväkirja korpisodan vuosilta 1939-1944
Kun Talvisota syttyi, Hilkka Salmio keskeytti opiskelunsa Helsingin Yyliopistossa ja lähti Kannakselle sotilaskotityöhön. Jatkosodan vuosina hän seurasi JR 12:ta, jänkäjääkäreitä, Itä- Karjalan ja Lapin korvissa. Historianopiskelijan huolellisuudella hän kirjasi päiväkirjaansa sotatoimia, arjen tapahtumia, ennusmerkkejä, tunnelmia, kauhun ja pelon hetkiä, mutta myös sen, miten tehtiin juhla ja mikä oli sotilaskodin rooli karuissa olosuhteissa.
Nyt tuo päiväkirja julkaistaan. Se sisältää lukemattomia lähikuvia tunnetuista ja tuntemattomista sotilaista, neuvokkaista sisarista ja nuorista tytöistä, joille isänaan asia oli kaikkea muuta tärkeämpi.
Päiväkirja on ainutlaatuinen dokumentti. Sen välittämä kuva ajan ajattelutavasta, hengestä ja innostuksesta on tuore ja koskettava.

Vuosikertomus 1975-1976 ss. 16-17.


Hilkka Salmio

Hilkka Salmio


Hilkka Salmio

Hilkka Salmio

Hilkka Salmio
Hilkka Salmio

Hilkka Salmio


Hilkka Salmio


Hilkka Salmio Hilkka Salmio  


Hilkka Salmio ei opettajavuosinaan Yhteiskoulussa tuonut esiin mittavaa sotilaskotityötään.
Päiväkirjat ilmestyivät vasta 17v hänen eläkkeelle siirtymisensä jälkeen.


Hilkka SalmioPaluu opettajien kuvien sivulle

PALUU SENIORIYHDISTYKSEN ETUSIVULLE