VÄINÖ LEINONEN

lempinimi "Kutri" tai "Väne"

Historian ja äidinkielen opettajana vuodet 1960-1964 ja 1965-1969 Järvenpään Yhteiskoulussa.
 
Järvenpään Lukiossa vuodet 1969 - 1996 historiaa, kansantaloutta ja yhteiskuntaoppia 1969-1996 sekä lakitietoa 1984-1996.

Kutri
Kutri

Kutri
Oppilaat kylässä Kutrilla.
Vasemmalta: Soile Raitanen, Sirkku Jokinen, Väinön ja Helyn pikkupoika, Väinö, Eeva Starck.
 
  
 
1 C:n oppilaiden naamiaiset 1961
3 C:n oppilailla 1963-64 oli ikävä Kutria, kun tämä oli poissa. Siksi he kokosivat albumin (pdf), jonka antoivat Kutrille, jotta hän ei unohtaisi heitä.

Albumi Kutrille
Vuoden kuluttua 1964-65 päättivät 4 C:n oppilaat luokanvalvojan kaipauksen haihduttamiseksi järjestää Bailut Kutrille (pdf).

Bailut Kutrille
 
 

"Lukiossa oppilaat ovat jo iässä, jolloin alkaa herätä kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin. Siksi tämän harrastuksen vahvistamiseksi oppilaat saivat pitää vuorollaan kunkin oppitunnin alussa lyhyehkön esityksen itse valitsemastaan ajankohtaisesta aiheesta, josta saattoi myös herätä lyhyt keskustelu luokassa. Lähtökohtani historian opetuksessa oli se, että kaikki ne tiedot, jotka opettaja eri tavalla välittää ja antaa oppilailleen, ovat yleistä luottamusta nauttivien tutkijoiden tai asiantuntijoiden tutkimia tai esittämiä. Tämä asettaa historianopettajalle yhden ehdottoman velvoitteen: hänen tulee jatkuvasti lukea ja tutustua uuteen historian tutkimukseen. Omalta osaltani voin todeta, että käytin kaikki lomat ensisijaisesti historiantutkimusten lukemiseen. Tutustuin muun muassa virolaiseen opetuspedagogiikkaan, jossa korostetaan sitä, että tekemällä oppii. Tämän vuoksi oppilaani saivat tehdä paljon yksilöllisiä tai ryhmätöitä, jotka edellyttivät sitä, että opettaja antoi oppilaille oppikirjaa täydentäviä opetusmateriaaleja.

Minulle näiden 27 lukiolukuvuoden iloisin päivä oli aina se päivä, jolloin kevään ylioppilaskirjoitusten tulokset saapuivat koulullemme. "


1 C luokka äänestämässä lehtori Väinö Leinosen valvonnassa ennen maaliskuun 1991 eduskuntavaaleja
kuva Eero Paappa
1 C luokka äänestämässä lehtori  Väinö Leinosen valvonnassa ennen maaliskuun 1991 eduskuntavaaleja


OPPILAIDEN KERÄÄMIÄ OPETTAJIEN "LENTÄVIÄ SANONTOJA JA OPPILAIDEN METKUJA":

- Ylioppilas vuosimallia 1986 muisteli Väinö Leinosta lämmöllä. Väinö monisteli paljon, mutta monisteet palvelivat hyvin tunnilla käsiteltävää aihetta. Monistelu toi hänelle lisänimen "Mr. Xerox"

-  Väneen ihastuneet oppilaat lauloivat Ateenalaisten laulua: "...kun hällä vielä kutrissa tuoksuavat nuorteat kukkaset on..."


Hely ja Väinö saavat polkupyörät
kuva Eero Paappa
Kevään 1991 penkinpainajaisissa abiturientit lahjoittivat Hely ja Väinö Leinoselle polkupyörät.

kuva Eero Paappa
"Abiturienttiluokissa historianopettaja Väinö Leinonen oli valittanut monet vuodet, että Suomesta puuttui tärkeä patsas - sotilaan, lotan ja suomenhevosen yhteiseksi kunniaksi maamme pelastamisesta pystytetty patsas - Kevään 1993 abiturientit tekivät sen omin käsin ja lahjoittivat sen opettajalleen penkinpainajaisissa."


LEINOSTEN ELÄKEHAASTATTELU:

Leinosten eläkehaastattelu

"YHTEISKOULUN TIE  Keskustan yläaste ja Järvenpään Lukio 1995-1996" siv. 35

Väinö Leinonen
Väinö Leinonen eläkeläisjuhlien jälkitunnelmissa. Opettajien lahjoittamaa
paitaa koristaa Yhteiskoulun perusrakennus.

Riitta Uosukainen ja Hely ja Väinö Leinonen
"Hely ja Väinö Leinoselle kunnioittavin ja kiitollisin yhteistyöterveisin,
T. Riitta Uosukainen"


"Järvenpään koululaitos satavuotias.
Koulutoimenjohtaja Mikko Rajala pyysi Väinö Leinosta kirjoittamaan Järvenpään koululaitoksen 100-vuotishistorian. Syksyllä 1992 työ oli valmis ja vietettiin Järvenpään koululaitoksen 100-vuotisjuhlaa upeassa Järvenpää-talossa. Ohjelmassa oli mm. opetusministeri Riitta Uosukaisen juhlapuhe. Koulumme valokuvakerholaiset olivat ottaneet yllä olevan valokuvan, jossa Riitta Uosukainen seisoo Väinö ja Hely Leinosen välissä, ja suurentaneet sen ja panneet kehyksiin ja  -  parasta kaikesta - pyrkineet ja päässeet ministerin vastaanototolle ja saaneet kuvaan hänen yllä olevan tervehdyksensä ja nimikirjoituksensa. ... Kevään 1993 penkinpainajaisissa abiturientit luovuttivat kehystetun valokuvan Leinosille."

1998

Väinö pitämässä esitelmää Veteraanimajalla 25.10.1998
kultahäät
Keski-Uusimaa 27.8.2011

* * *


in memoriam
in memoriam

Muistokirjoitus pdf-tiedostona

* * *


Paluu henkilökunnan ja opettajien henkilökuvien sivulle

Paluu opettajien ryhmäkuvien sivulle

PALUU SENIORIYHDISTYKSEN ETUSIVULLE